Erişilebilirlik

Dünyada 38 Milyon Kişi AIDS'li ya da HIV Virüsü Taşıyor - 2004-07-11


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta başlayan 15’inci Uluslararası AIDS Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada dünya liderlerini kendi ülkelerinde AIDS’le mücadele konusunda daha fazla çaba harcamaya çağırdı.

Annan, dünyanın ancak uluslararası işbirliğiyle AIDS hastalığının yayılmasını önleyebileceğini söyledi. Bu yılki AIDS konferansının ana teması, hastalığın yayılmasını önleyen ilaçlara erişimin kolaylaştırılması olacak.

Konferansın yapıldığı sırada, çok sayıda gösterici Bangkok sokaklarında, AIDS ilaçlarının pahalı olmasını protesto etti.

Konferansa katılan bir sivil toplum örgütünün lideri, Amerika’nın kısa bir süre içinde markasız ilaçların kullanımını onaylamasını umduğunu söyledi. Markasız ilaçlar, ilaç şirketlerinin orijinal markalarıyla karşılaştırıldığında, oldukça ucuza satılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, halen 6 milyon insanın AIDS ilacına ihtiyacı olduğunu, ancak bunların sadece 400 bin'ine bu ilaçların sağlanabildiğini belirtiyor.

100’den fazla ülkenin katıldığı 15’inci Uluslararası AIDS Konferansı, Bangkok’da başlarken, yeni yayınlanan bir raporda, dünyada 40 milyona yakın kişinin AIDS hastalığına yol açan H-I-V virüsü taşıdığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler örgütü raporlarına göre, AIDS hastalığı artık Afrika’nın yanı sıra, Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde de hızla yayılıyor. Asya kıtasında 7 milyon 400 bin kişi AIDS hastalığına yakalanmış durumda. Asya-Pasifik bölgesi, hastalığın son dönemlerde en çok yayıldığı bölgelerden biri.

Hastalıkla mücadeleye en geniş bütçeyi ayırmaya hazırlanan ülkelerden biri Avustralya oldu. Bu ülkenin dışişleri bakanı Alexander Downer, önümüzdeki beş yıl içinde AIDS’le mücadele programı çerçevesinde, 250 milyon dolar ödenek ayrılacağını belirtti. Downer, Asya-Pasifik bölgesinin diğer ülkelerine çağrıda bulunarak, AIDS hastalığının bu bölgede, Afrika’dakine benzer bir trajediye yol açmasına, izin verilmemesini istedi. Bütün dünyada ise yaklaşık 38 milyon kişi, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünü taşıyor. Bunların üçte ikisi, Afrika kıtasında yaşıyor. Birleşmiş Milletler, AIDS hastalığının 23 yıl önce keşfedilmesinden bu yana, dünya çapındaki en büyük salgın oranının, geçen yıl yaşandığına dikkat çekiyor.

HIV virüsünün hızla yayılması, bu yılki AIDS konferansına daha fazla önem verilmesine yol açtı. Konferansa çok sayıda bilim adamı, tıp uzmanı, yetkili ve eylemci katılıyor. Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela gibi devlet adamları da katılımcılar arasında bulunuyor.

AIDS hastalığından bu güne kadar, 20 milyon kişi hayatını kaybetti. Konferansın bu yılki katılımcılarının, bu hastalıkla mücadeleye daha fazla çaba ve ödenek ayırmaları yönünde tüm ülkelere baskı yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG