Erişilebilirlik

Kongre Üyeleri KKTC Temsilcisini Ziyaret Etti - 2004-07-09


Amerikan Kongresi’nde Türk Amerikan Dostluk Grubu’nun ortak başkanları Robert Wexler, Ed Whitfield ve Kay Granger, Washington’daki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliği’nde, Temsilci Osman Ertuğ ile dün bir araya geldi.

Görüşme, Amerikan Kongre üyelerinin temsilciliğe yaptığı ilk resmi ziyaret oluyor. Robert Wexler ve Ed Whitfield 15.30’da görüşmeye katılırken, üçüncü Kongre üyesi Kay Granger, Ertuğ ile daha erken saatlerde görüştü.

Amerikalı yetkililerin, Kıbrıs Türk hükümeti yetkilileriyle bu tür temasları, 24 Nisan'da yapılan referandumda Türk tarafının Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs planına "evet" demesi üzerine başlamıştı. Dışişleri Bakanı Colin Powell, Başbakan Mehmet Ali Talat’la New York’ta ve daha sonra Amerika Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston, Washington ve New York'taki Kıbrıs Türk temsilcileriyle biraraya gelmişti.

Dünkü ziyaretten önce Kongre üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının Annan planını destekleyerek uluslararası alanda tecrit edilmiş durumuna son vermek istediğini ortaya koyduğu belirtildi. Kongre üyesi Ed Whitfield, tüm dünyanın da bu yöndeki çabaya karşılık vermesi gerektiğini belirtti. Whitfield, Rum kesiminin planı reddetmesinden üzüntü duyduklarını ifade etti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın planın kabul edilmesi yolundaki çabalarını övdü.

Avrupa Komisyonu’nun Kuzey Kıbrıs’a yapılmasını onayladığı 259 milyon Euro’luk yardımı takdir ettiğini söyleyen Ed Whitfield, Kıbrıs Türklerine karşı uygulanan haksız ambargoyu kaldırmaya çalışacaklarını belirtti.

Kongre’nin Kıbrıslı Türkler’e yardımları onaylanıp onaylamayacağı yolundaki bir soruya Whitfield, “Türkiye’nin Amerikan Kongresi’nde birçok dostu var. Geçmişte bu tür yardımların onaylanması sorun oluşturmadı. Şimdiki yönetim de ekonomik yardım kararı alırsa, bunun uygulanmasında sorun çıkmayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Whitfield, Amerika’da büyük bir Yunan lobisi bulunmasına ve Kongre Türk Amerikan Dostluk Grubunun oldukça yeni olmasına rağmen, Kıbrıslı Türkler’e yardım konusunda ümitli olduklarını söyledi.

Demokrat Kongre üyesi Robert Wexler de Amerika'nın, Başbakan Talat ve Kuzey Kıbrıslılarla ilişki kurmasının Amerika, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum için son derece önemli olduğunu belirtti.

Wexler, Kıbrıs Türklerinin tecrit edilmesinin adil olmadığını, Amerika’nın demokratik değerleriyle bağdaşmadığını ve kendi ziyaretlerinin Kongre içinde bu duruma karşı tutumun göstergesi olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilcisi Osman Ertuğ da, Kıbrıslı Türkler konusunda bugüne kadar bazı somut adımlar atıldığını belirtti. Ertuğ bunlar arasında Kıbrıs Türklerinin Amerika‘ya seyahat vize süresinin uzatılmasını ve Amerikalı görevlilerin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gitmeleri konusunda yapılan anlaşmayı saydı. Ertuğ, atılan diğer adımlar açıklandığı taktirde, Rum tarafından sert tepki gelebileceğini belirterek bu konuda ayrıntılı bilgi vermedi. Temsilci, diğer bazı somut adımlar için de çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG