Erişilebilirlik

Taleban Lideri Molla Hayatta mı? - 2004-07-09


Afganistan hükümetinin bir istihbarat yetkilisi, devrik Taleban yönetiminin eski lideri Molla Muhammed Ömer’le irtibat kurduklarını açıkladı.

Yetkilinin verdiği bu bilgi, firardaki Taleban liderinin hayatta olduğunu gösteriyor. Üç yıla yakın bir süredir aranan Molla Muhammet Ömer’in akıbeti bilinmiyordu.

Afgan istihbarat yetkilisi Abdullah Lağmani, Taleban lideri Molla Muhammed Ömer’le kısa bir telefon görüşmesi yapıldığını açıkladı. Lağmani, ele geçirilen Taleban askeri sorumlularından Sakhidad Mücahit’in üzerinden, Molla Ömer’in de aralarında bulunduğu bir grup Taleban üst düzey yetkilisinin, telefon numaralarının çıktığını bildirdi.

Afgan yetkili, ele geçirilen Taleban sorumlusunun Molla Ömer’i telefonla arayarak temas kurmasının sağlandığını, ancak karşı tarafın kısa bir süre sonra telefonu yüzlerine kapadığını sözlerine ekledi. Daha sonraki arama girişimleriyse, sonuç vermedi.

Afgan istihbarat yetkilisi Lağmani, verdiği bu bilgiyle, Molla Ömer’in yaşadığının ortaya çıktığına dikkat çekti. Afganistan’daki Amerikan birlikleri, Taleban rejiminin devrildiği günden bu yana Molla Muhammed Ömer’i, ve onunla birlikte kaçan El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin’i yakalamak için girişimde bulunmuş, ancak başarılı olamamıştı. Molla Ömer ve bin Ladin’le birlikte bazı üst düzey Taleban yetkilileri de hala aranıyor.

Amerika’nın Sesi muhabirinin temas kurduğu diğer Afgan yetkililer, Molla Ömer’le temasa geçilip geçilmediğini doğrulamadı. Ancak bu yetkililer, Taleban’ın üst düzey sorumlularından Sakhidad Mücahit’in gözaltında olduğunu söyledi.

Taleban, Kabil’den çıkarıldığı 2001 Kasım ayından bu yana, mevcut Afgan yönetimine karşı silahlı direniş gösteriyor ve ülkedeki hükümet ve Amerikan hedeflerine terör saldırısı düzenliyor. Aynı şekilde Taleban milisleri, bu yıl sonunda planlanan seçimleri de engellemek amacıyla, seçim görevlilerine saldırıyor.

Brüksel merkezli, Uluslararası Kriz Grubu adlı düşünce kuruluşunda çalışan Afgan uzman Vikram Parek, Afganistan’da merkezi yönetiminin zayıf kaldığı güney ve doğu vilayetlerinde, Taleban’ın halen gölge hükümet gibi ayakta kaldığına dikkat çekti. Parek, merkezi hükümetin bu bölgelerde askeri anlamda güçlenirse, doğal olarak Taleban’ın zayıflayacağını söyledi. Vikram Parek, Taleban liderlerinin Afganistan’la Pakistan arasındaki sınır bölgesinde serbestçe hareket edip, Pakistan’da kendilerine sempati duyan aşiretlere sığındığı sürece, yakalanmalarının zor olduğunu belirti.

Pakistan son dönemlerde, aşiretlerin yoğun olduğu bu bölgelere operasyon düzenledi. Ancak buralarda saklanan Taleban ve el Kaide militanlarını ayıklamayı başaramadı.

XS
SM
MD
LG