Erişilebilirlik

Almanya Göç Yasasını Kabul Etti - 2004-07-09


Alman parlamentosu, yeni göçmenlik yasasını onayladı. Yeni yasa, ülkeye kalifiye işçi çekmeyi ve terörist zanlıların sınırdışı edilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Solcu hükümet ve muhafazakar muhalefet arasında yıllardır süren pazarlıklardan sonra ortaya çıkan yasa, yeni yılda yürürlüğe girecek.

Almanya’da halen üç milyonu Türk olmak üzere 7 milyon yabancı yaşıyor. Doğum oranının düşük olması nedeniyle nüfusu hızla yaşlanan Almanya’da son yıllarda kalifiye işci sıkıntısı çekiliyor..

Bu arada Almanya’da iki yılda bir yayınlanan Göç Konseyi raporu da bugün basına açıklandı. Bsın toplantısında bir konuşma yapan Birlik 90 Yeşiller partili Beck: ‘Kırk yıl boyunca Almanya’nın bir göç ülkesi oladığı yanılgısı ile yaşadık ve çok zaman kaybettik; yazık. Enerjimizi politik tartışmalara harcamamalıyız.’ şeklinde konuştu.

Konuşmasında Göç Yasası’na da atıfta bulunan Beck konu ile ilgili tartışmaları evliliğe benzeterek ‘Eğer bir karı koca 4 yıldır aynı konuyu tartışıyorsa ya ayrılamaya ya da birlikte sorunları çözmeye karar vermeliler.’ ifadesini kullandı. Göç Yasası’nın yetkili mercilere karar verme hakkı sağladığına da değinen Marıe Luise Beck, bunun avantajları olacağı gibi deyavantajları olacağına da dikkat çekti.

30 bilim adamından oluşan Göç Konseyi tarafından hazırlanan raporda, Hıristiyan Birlik Partileri’nin Göç Yasası ile birlikte sosyal hizmetlerden faydalanmak isteyen pek çok yabancının Almanya’ya akın edeceği yönündeki iddasının da temelsiz olduğu yer alıyor. Buna gerekçe olarak da Almanya’da misafir işçilerle başlayan göç tarihi gösteriliyor. Raporda yer alan bir başka önemli husus da nüfusunda yeterli artma sağlanamayan Almanya’nın gelecekte daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyacağından, iş piyasasını yabancılara açmak zorunda kalacak olması.

Almanya’da yaşayan göçmenlerin içinde bulundukarı durum, yaşadıkları sorunlar ve uyum konusunda bilim adamlarının yaptıkları araştırmalar ve buna paralel oluşturdukları değerlendirmenlerin yer aldığı Göç Raporu’nda hükümet ile muhalefet arsında uzlaşma sağlanamayan bir diğer nokta da puan sistemi. Şu andaki mevcut yasaya göre bir yabancı Almanya’ya ancak bir iş yeri bulduğunda ya da bir işletme tarafından davet edildiğinde gelebiliyor.

Buna alternatif olarak geliştirilmek istenen puan sistemi ile ilgili görüş bildiren Göç Konseyi üyelerinden Klaus Bade: ‘Giderek yaşlanan Alman nüfusu nedeniyle kalifiye elemana ihtiyacımız var. Eğer uluslarası rekabette söz sahibi olmak istiyorsak, ihtiyaç duyulan kalifiye elemanları puan sistemi ile ülkemize kazandırmalıyız.’ şeklinde konuştu. Muhalefetin bu konudaki tutumunu da eleştiren Bade, şimdi karşı çıktıkları puan sisteminin ilerde uygulamaya konulması için çaba göstereceklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG