Erişilebilirlik

New York'ta Gözaltına Alınan Türklerin Çoğu Serbest Bırakıldı - 2004-07-08


New York’un Long Island bölgesinde polis, Türklerin işlettiği benzin istasyonlarına geniş çaplı bir operasyon düzenledi.

Operasyonda çok sayıda Türk vatandaşı gözaltına alındı, kara para akladığı ve insan kaçakçılığı yaptığı öne sürülen 5 kişi tutuklandı. Hakkında tutuklama emri çıkarılan 2 Türk’ün de halen arandığı bildirildi.

New York polis yetkilileri tarafından yapılan açıklamada şebekenin Amerika’ya kaçak göçmen getirerek milyonlarca dolar tutarında kara para akladığı ve bazılarına oturma izni sağlamak için, sahte evlilikler düzenlediği belirtildi.

Gözaltına alınan ve çoğunun Türk vatandaşı olduğun belirtilen 50 kadar kaçak göçmenin, son derece kötü koşullarda çalıştırıldığı ve yüksek miktarlarda borçlandırıldıkları da ortaya çıktı.

New York’un Atlantik okyanusu kıyısında benzin istasyonlarında örgütlenen Türk "mafyasına" yönelik operasyonda Amerikan güvenlik ve göçmenlik makamları, beş Türk göçmenini tutukladı. Ülkeye yasal olmayan yollardan göçmen işçi sokmak ve çalıştırmak, kara para aklamak suçlamasıyla haklarında tutuklama kararı çıkarılan ve örgütün elebaşısı olduğu öne sürülen iki kişinin ise Türkiye’de olabileceği bildirildi.

Newsday gazetesinin haberine göre, son üç yıl içinde, 14 milyon tutarında kara para aklamak ve bölgedeki 140’dan fazla benzin istayonunda 50’nin üzerinde kaçak göçmen işçi çalıştırmak suçlarıyla 44 yaşındaki Turhan Ak, 32 yaşındaki Ahmet Çayan, 41 yaşındaki Adil Bayat, 39 yaşındaki Yahya Bayat ve 44 yaşındaki Orhan Alparslan tutuklandı. 42 yaşındaki Şukrü Akkaya ve 41 yaşındaki Mustafa Çatalbaş ise aranıyor.

ABD Göçmenlik Dairesi Long Island Bölge Şefi Laura Hedyweiller, Newsday’e yaptığı açıklamada, operasyonu “ülkeye yasadışı yollardan göçmen getiren ve yasa dışı yollardan milyonlarca dolar toplayan bir örgütün kapatılması açısından atılmış büyük bir adım” olarak niteledi. Yetkiliye göre, son otuz yıldır Long Island benzin istasyonlarında mafya türü bir örgütlenmenin varlığından şüphe ediliyordu ve kaçak Türk işçilerinin yasadışı koşullarda çalıştırıldığı sanılıyordu. Ancak şimdiye dek, birkaç kez İtalyan mafyasına yönelik operasyonlarla ilgili tutuklamalar haricinde doğrudan Türklere yönelik bu kapsamda büyük bir operasyon gerçekleştirilmedi. Hedyweiller, örgütün 10 bin dolar karşılığında Amerika’ya soktuğu kaçak göçmenleri günde 14 ile 18 saat, insanlık dışı koşullarda çalıştırdığını, çoğunun benzin istasyonlarının arkasına yerleştirilen kamyon kasalarında yaşamaya zorlandığını ifade etti.

Yüzden fazla bölge güvenlik görevlisi, vergi dairesi ve göçmenlik dairesi dedektifinin katıldığı operasyon, örgütün bütün bölgeden gelen parayı topladığı sanılan üç ana benzin istasyonunda gerçekleştirildi. Mahkeme belgelerine göre, örgüt bütün bölgeden gelen gündelik parayı üç benzin istasyonunda topladı. Farmingville bölgesindeki Citco, West Islip ve North Amityville’deki Delta istasyonlarında toplanan para 10 bin doların altında miktarlara bölünerek Port Jefferson’da Washington Mutual ve West Babylon’daki HSBC bankalarına yatırıldı. İddia makamına göre, Amerika'da federal yasa gereği bankaya 10 bin doların üzerinde para yatırıldığı taktirde vergi dairesine bildirim gerektiğinden örgüt elemanları parayı daha küçük miktarlarda bankalara yatırarak aklama yoluna gittiler.

Newsday gazetesinin haberinde New York'un Yonkers kesiminde oturan Natalia Sanchez adlı bir kadının da benzin istasyonlarında kaçak olarak çalışan Türklerin, vize alabilmek için Amerikalılarla yasa dışı evlilik yapmalarına yardım ettiği suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtiliyor.

Long Island'da gözaltına alınan Türklerden bazıları ilk sorgularından sonra serbest bırakıldı. Bunlardan Muammer Aydemir, radyomuza bilgi verdi ve kendisine gözaltına kaldığı süre içinde iyi muamele yapıldığını söyledi. Aydemir, bazı istasyon sahiplerinin gözaltında tutulduğunu, bu kişilerin evlerinde de arama yapıldığını bildirdi. Reşat Tunaak da sorgulaması sonunda mahkeme tarihi verilerek serbet bırakıldığını söyledi. Tunaak Amerika'da çalışma izni olmadığını ve yetkililerin kendisini 28 Temmuz'da duruşmaya çağırdığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG