Erişilebilirlik

İstanbul-Ankara Demiryoluyla 3 Saat Olacak  - 2004-07-08


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul - Ankara arasındaki demiryolunu genişletme çalışmalarını 2006 yılı itibariyle bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Radyomuza özel demeç veren Bakan, Türkiye'de ulaşım şekilleri arasında dengesizliği gidermeye çalıştıklarını, bu amaçla da başta deniz ve demiryolu taşımacılığı olmak üzere karayolları dışındaki diğer ulaşım araçlarında iyileştirmelere gidildiğini belirtti.

Ulaştırma Bakanı, İstanbul - Ankara arasındaki tren yolculuğunu 3 saate indirecek projede, Ankara – Eskişehir arasındaki ilk bölümün inşaatında büyük ilerleme kaydedildiğini, Eskişehir – Adapazarı arasındaki ikinci kısımda ise ihale aşamasına gelindiğini söyledi. Bakan Yıldırım, Türkiye'de ulaştırma alanında yaşanan dengesizlik ve demiryollarının iyileştirilmesi konusunda yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Türkiye’de yurtiçi taşımacılığın % 93’ü karayoluna bağımlı hale gelmiş, denizyolu, demiryolu ve hava taşımacılığı % 7’lik bir orana sıkışmış durumda. Bu tabii iyi bir durum değil. Bunun sonuçları da kötü. Trafik kazaları çok fazla, ölen insanlarımızın sayısı binlerce, sakat kalanlar yine öyle... Bu kazalardan dolayı milli gelir kaybı da çok fazla. Bu yüzden, son 1,5 yıldır, bu modlar arasındaki dengesizliği gidermeye yönelik ciddi bir çalışma içersindeyiz."

İstanbul - Ankara arasındaki raylı sistemin genişletilmesi ve trenlerin hızlandırılmasıyla şu anda 5 saate düşürülmüş olan demiryolu ulaşımının daha da kısalacağını ve bu ulaşım şeklinin halk tarafından da benimseneceğini söyleyen Binali Yıldırım, söz konusu yatırımların bilet fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı yönündeki sorumuza, 'Hayır, demiryolu yine en ekonomik taşıma şekli olarak kalmaya devam edecek.' yanıtını verdi.

THY hakkında da sorularımızı yanıtlayan Bakan, Türk Havayolları'nın iç ve dış hatlarda sıkı bir rekabet ortamı içinde olduğunu ve fiyatlarında kısmen indirimlere gittiğini söyledi. Kıbrıs gibi bazı hatlarda bilet fiyatlarının çok yüksek olduğu yolunda eleştiriler olduğunu hatılatmamız üzerine ise, buna katılmadığını; iç hatlarda özel havayollarının da devreye girmesiyle önemli fiyat indirimlerine gidildiğini söyledi. Ancak Bakan, Kıbrıs'a uçak biletlerinin daha da ucuzlatılmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Türk Telekom'un yeni tarife uygulamasıyla ilgili sorumuza ise Ulaştırma Bakanı şu yanıtı verdi: "Türk Telekom Ağustos ayından itibaren tarifede yeni düzenleme yaptı, tarife dengelemesi yaptı. Bunun anlamı şu, tek tip tarifeden seçenekli, 5 tip tarifeye geçti. Herkesin telefon kullanma şekli farklı. Şirketler farklı telefon kullanıyor, yazlıkçılar farklı. Normal aile, ev telefonları farklı, organize sanayi bölgeleri, küçük kobiler daha farklı. Bunların geçmişteki faturalarının özelliklerine göre, farklı tarife grupları, cazip tarife grupları tanımlandı ve bunlar yürürlüğe girecek. Eğer doğru tarifeyi seçerlerse ciddi anlamda avantaj sağlayacaklar. Tabii bu sektör serbestleştiği için artık fiyatların düşmesi zaten uzun zamandanberi beklenen bir şeydi kamuoyunda. Bunu artık gerçekleştirme aşamasına gelmiş bulunuyoruz."

Bakan Binali Yıldırım, internet bağlantılarında yaşanan sorunlar konusunda, 'Bunları iyileştirmek için yoğun çalışmalar devam ediyor. Ama bu uzun süreden beri ihmal edilmiş bir alan. Biz buna da çok önem veriyor, hızlı internet DSL bağlantısını yaygınlaştırıyoruz. Aynı zamanda da ucuzlatıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığıyla bir anlaşma yaptık, 42.500 okulumuzda hızlı internet bağlantısı gerçekleştireceğiz. Bunun çalışmalarına da başladık.' açıklamasında bulundu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İstanbul'da devam eden 10. Dünya Ulaştırma Araştırmaları Konferansı'yla ilgili olarak da, 'İki yılda bir yapılan toplantının bu sene ülkemizde yapılması önemlidir, yurtdışından akademisyen ve uzmanları bir araya getiren konferansta ulaşımla ilgili çok çeşitli konular panellerde, tartışmalarda ele alınıyor. Tabi bu toplantı sonuçlarını, biz de politika belirleyiciler olarak dikkatle değerlendirip buna göre uygulamaları hayata geçireceğiz' şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG