Erişilebilirlik

Endonezya'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tura Kaldı - 2004-07-06


Endonezya’da yapılan ilk doğrudan seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre, beş adayın hiçbiri, mutlak çoğunluğa ulaşamadı.

Endonezya'da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde hiçbir aday yüzde 50 oy alamadığı için, eylül ayında ikinci tur seçim yapılacak.

Endonezya Ulusal Seçim Komisyonu ise bu sabah itibariyle 17 milyon oy saydı. Bu sayımın sonuçlarına göre, Yudhoyono yüzde 33 ile birinci, Megawati yüzde 26 ile ikinci, Wiranto yüzde 23 ile üçüncü sırada geliyor.

Endonezya'nın ikinci büyük Müslüman örgütü Muhammediye'nin eski başkanı Amien Rais yüzde 14 ile dördüncü, Megawati'nin Devlet Başkan Yardımcılığını yapan Hamza Haz ise yüzde 3 ile beşinci sırada bulunuyor.

Washington'daki Ulusal Demokratik Enstitü (National Democratic Institute) tarafından yapılan özel bir sayıma göre de, seçimde emekli general Susilo Bambang Yudhoyono yüzde 33.9 ile birinci, Devlet Başkanı Megawati Sukarnoputri yüzde 24.9 ile ikinci, eski genelkurmay başkanı Wiranto yüzde 23.8 ile üçüncü sırada bulunuyor.

20 Eylül'de yapılacak ikinci tura, birinci turda en çok oy alan iki aday katılacak. Bu nedenle asıl çekişme, ikinci ve üçüncü gelen adaylar arasında yaşanıyor.

155 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Endonezya'da devlet başkanlığı seçimine katılım oranının yüzde 80 civarında gerçekleşti.

13 bin adadan oluşan 210 milyon nüfuslu ve dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'da, halk ilk kez oylarıyla doğrudan bir devlet başkanı seçiyor.

XS
SM
MD
LG