Erişilebilirlik

Amerika'da Bir 'Agora Of Anatolia'  - 2004-07-05


Amerika'nın Maryland eyaletinde üç genç Türk girişimci tarafından açılan yeni bir mağaza büyük ilgi topluyor. Türk kültürünü tanıtan ürünleriyle herkesin dikkatini çeken Agora Of Anatolia hayallerini gerçeğe dönüştürmek için yola çıkan Selen-Oytun Soysal çiftinin ürünü. Baltimore kentinin en işlek alışveriş mekezlerinden birinde, 2003 yılının Kasım ayından bu yana farklı ürünleriyle hizmet veren mağaza, bir yandan Baltimore'luların beğenisini kazanırken, diğer yandan da alışveriş merkezine ayrı bir hava getiriyor.

Türk seramik ve çinilerinden gümüş işlemelerine, kilim desenli süs eşyalarından ilginç nazar boncuklarına kadar değişik ürün yelpazesiyle herkese hitap eden mağazanın sahiplerinden Selen Soysal, değişik birşeyler sunmak istediklerini ve başarılarının arkasındaki sırrın da bu olduğunu söylüyor. Soysal'a göre Agora Of Anatolia, alışveriş merkezindeki diğer zincir mağazaların yanında farklı havası ve ürünleriyle hemen dikkat çekiyor.

Amerika'ya bir yıl önce gelen İstanbullu Soysal çiftinin, bu, ilk ticari deneyimleri. Türkiye'de banka yöneticiliği yapan çift, burada herşeyi baştan öğrenmek zorunda kaldıklarını, ancak yine de istedikleri ve sevdikleri işi yaptıkları için çok zorluk çekmediklerini belirtiyor.

Tabii bir de çifte yardım eden biri var ki, Amerika'yı Amerikalıları çok iyi tanıyor. Oytun Soysal'ın kız kardeşi ve aynı zamanda mağazanın ortaklarından olan Heves Soysal, mağazayı açma fikrinin ilk sahibi. Oytun Soysal, 7 yıldır Amerika'da yaşayan kızkardeşinin kendilerine çok yardım ettiğini ve böyle bir destek olmadan Amerika'da kendi işini kurmanın neredeyse imkansız olduğunu söylüyor.

Amerika'ya bir yıl önce Yeşil Kart çekilişini kazanarak gelen çift, kısa zamanda çok büyük işler başarmış olsa da daha yapmak istedikleri çok şey var. Amaçlarının en kısa zamanda ikinci mağazayı açmak olduğunu belirten Oytun Soysal, ilk 7-8 ayın, işten başka birşey düşünmedikleri, neredeyse özel hayatın lüks haline geldiği müthiş bir tempoda geçtiğini anlatıyor. Ancak Oytun Soysal, küçük dükkanda her biri Anadolu'nun değişik köşesinden motifler taşıyan eşyalara bakarken, gözleriyle 'Buna değdiğini' anlatmak ister gibi.

Selen ve Oytun Soysal, Amerika'deki yaşamlarını ve Agora Of Anatolia'nın öyküsünü Özge Övün'e anlattı. Çiftle yaptığımız söyleşiyi yukarıdaki link'e tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG