Erişilebilirlik

Saddam Hüseyin Yargı Önüne Çıkarıldı - 2004-07-01


Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin bugün yerel saatle 14:00 sıralarında yargıç önüne çıkarıldı. Duruşmada Saddam Hüseyin hakkındaki iddianame okundu.

Bir Amerikalı askeri yetkili, Saddam'ın mahkemeye çıkarıldığını ve hukuki işlemlerin böylelikle başlamış olduğunu söyledi.

Mahkeme salonundan görüntü alması için Amerikan FOX News ile Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyon kanallarına izin verildi. Fox News, mahkeme yargıcının devrik lidere adıyla seslenmesi üzerine Hüseyin'in "Siz kimsiniz. Ben Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'im" diyerek çıkıştığını duyurdu.

Haberlere göre devrik lider Saddam Hüseyin mahkeme belgelerini imzalamayı reddetti.

Duruşma salonundaki sayılı gazetecilerden CNN muhabiri, Kuveyt'in işgalini savunan Saddam'ın, Kuveytlilere "köpek' diyerek, bu ülkeyi Irak halkı için işgal ettiğini söylediğini aktardı.

CNN televizyonu da Saddam'a 7 suç isnat edildiğini duyurdu.

Saddam'ın beline sarılı zincirle ellerinden kelepçeli olarak mahkeme salonuna getirildiği bildirildi.

Hüseyin'in duruşmadaki görüntüleri önümüzdeki dakikalarda televizyonlardan yayınlanacak.

Hukuksal nezareti Iraklılara devredilmesine rağmen hala Amerikalıların gözetiminde bulunan Saddam Hüseyin ve 11 eski yetkili artık savaş esiri değil ve Irak hukukuna tabi.

Saddam Hüseyin'le birlikte yargılanacaklar arasında eski Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz ve 'Kimyasal Ali' olarak bilinen eski komutan Ali Hasan El Mecid de bulunuyor.

Irak geçici hükümeti Saddam Hüseyin’i Koalisyon yönetiminden dün devralmıştı. Ancak, Hüseyin Amerikan ordusu tarafından korunuyor.

Bu arada, Irak Devlet Başkanı Gazi el Yaver, bazı suçlar için ölüm cezası uygulamasının yeniden yürürlüğe konulabileceğini söyledi.

Saddam Hüseyin geçen yıl aralık ayında Amerikan askerlerince memleketi Tikrit yakınlarında yakalanmıştı.

XS
SM
MD
LG