Erişilebilirlik

1 Temmuz 2004 - 2004-07-01


New York Times, başmakalesini Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in yargılanma sürecine ayırmış. Saddam Hüseyin zamanında, Irak mahkemelerinin keyfi kararlar verdiğini belirten gazete, devrik liderin yargı sürecinde hukukun üstünlüğü kuralının işlemesi gerektiğini yazıyor. Gerçek yargılama sürecinin seçilmiş bir Irak hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra başlaması gerektiğini vurgulayan New York Times, mahkeme heyetinin de aynı hükümet tarafından saptanmasının spekülasyonları azaltacağı görüşüne yer veriyor.

"Saddam Hüseyin’in zulmüne uğrayan milyonlarca Iraklı aile, şimdi onun işlediği suçların cezasını görmesi için sabırsızlanıyor. Bu, anlaşılabilir bir şey. Bu insanlar, adaletin değil intikamın geçerli olduğu Saddam Hüseyin yönetiminde büyüdüler. Ancak onların çocukları, hukukun üstünlüğü ilkesinin istisnasız herkes için geçerli olduğu bir Irak’ta büyümeyi hak ediyor."

New York Times gibi Boston Globe da, başmakalesini Saddam Hüseyin ve 11 eski Iraklı yöneticinin yargılanmasına ayırmış. Yargı sürecinin sadece Irak açısından değil, komşuları ve bütün dünya açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden Boston Globe, devrik liderin mahkeme salonunu siyasi bir gösteri alanına dönüştürmesine izin verilmemesi gerektiğini savunuyor.

"Saddam’ın adil bir şekilde yargılanması, Irak devletinin hukuk kurallarına bağlı olarak kurulduğu konusunda en güçlü kanıt olacaktır. Eğer doğru bir şekilde yürütülürse, Saddam’ın yargılanması Iraklılar için sadece adaletin yerine getirilmesi ve yeni bir başlangıç imkanı sağlamakla kalmayacak, Arap milliyetçiliğinin Baasçı kanadının Irak’ta işlediği suçları diğer Araplara da gösterme fırsatı yaratacaktır."

Washington Times yazarlarından Robert Stewar da, “Saddam ve Adalet” başlıklı makalesinde, devrik liderin şeffaf, adil ve yasalara uygun bir şekilde yargılanmasının önemini vurguluyor. Yazar, Saddam Hüseyin ve 11 eski yöneticinin yargı sürecinin, Irak’ın geleceği açısından da büyük önem taşıdığının altını çiziyor.

"Saddam’ın davasının Iraklılara devredilmesiyle ilgili bazı tartışmalar yapılsa da bunun doğru bir adım olduğu açık bir gerçektir. Saddam, Amerika’yı ve dünyayı tehdit etti ama Irak’ı mahvetti. Saddam’ın yargılanması, cezalandırılması ve Irak mahkemesinin yargı sürecindeki tavrı, bir adamın keyfi idaresine göre değil, hukuk kurallarına göre yönetilen yeni Irak’ın geleceği konusunda da örnek teşkil edecektir."

Washington Post ise, Suudi Arabistan yönetiminin El Kaide ve bağlantılı örgütlere yönelik operasyonlarını mercek altına alıyor. Suudi yönetiminin bu örgütlere karşı mücadelede zafer kazanıldığı yönündeki açıklamasının inandırıcı olmadığını kaydeden gazete, Vahabiliğin aşırı katı yorumuna karşı, Suudi Arabistan’daki reform yanlılarını destekleyen bir tavır alıyor.

"Amerika, Suudi Arabistan’daki statükoyu uzun süre destekleyemez. Bush, Salı günü İstanbul’da yaptığı konuşmada, Ortadoğu’da özgürlük pahasına istikrara bir kez daha karşı çıktı ve şiddet yanlılarıyla uzlaşan her yönetimin, onlara sadece cesaret verdiği uyarısında bulundu. Bush yönetimi, bu söyleme uygun hareket etmelidir.Bunun ilk adımı da, cezaevlerinde bulunan barışçı reform yanlılarının serbest bırakılmasıdır."

XS
SM
MD
LG