Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışı Çekişmeli Geçiyor - 2004-07-01


Kamuoyu yoklamaları Kasım ayındaki başkanlık seçiminin çok çekişmeli olacağına işaret ediyor. Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Bush ile Demokrat Parti’nin adayı Senatör John Kerry’nin halktan gördükleri destek şu sıralarda birbirine eşit gözüküyor. Fark zaman zaman yüzde beşe kadar çıkıyor. Ancak bu fark bile, yoklamaların yanılgı payı düşünüldüğünde önemini kaybediyor.

Son kamuoyu yoklamaları, Başkan Bush’un gücünü, terörizme karşı yürüttüğü savaştan aldığını gösteriyor. Ayrıca, ülke ekonomisinin büyümekte olması da halktan gördüğü desteğe katkıda bulunuyor.

Senatör Kerry ise gücünü, Başkan Bush’u beğenmeyenlerden alıyor. Buna rağmen en son iki kamuoyu yoklamasına katılanlar, Demokrat adayın, seçmenin duymak istediklerini söylediğine işaret ediyor.

Başkan Bush Irak savaşının Amerika’yı terörist saldırılara karşı daha güvenli hale getirdiğini savunuyor. Başkan, bu görüşünü İstanbul’daki son NATO zirvesi sırasında da dile getirdi:

“Özgür ve egemen bir Irak teröristlerin ve aşırı uçların kesin yenilgisi anlamına gelir. Çünkü onların kin dolu ideolojileri, özgür, hoşgörüye dayalı ve başarılı bir ülkede cazibesini kaybedecektir.”

Son yoklamalar seçimin üç büyük konuya dayanacağını gösteriyor. Bunlar, Irak’taki durum, terörizme karşı açılan savaş ile ülke içi ekonomi şeklinde sıralanıyor...

Kamuoyu yoklamaları, Başkan Bush’un hem Irak hem de terörizme karşı savaşta üstün olduğunu gösteriyor. Buna karşılık Demokrat aday Kerry ekonomide ve özellikle ekonominin iş kapasitesi yaratma alanındaki vaatleriyle durumunu güçlendiriyor.

Senatör Kerry Chicago’da yaptığı konuşmada halka şöyle seslendi:

“Amerika’yı içerde güçlü, dışarıda da saygı gören bir ülke haline getirme gibi büyük bir amacı gerçekleştirmek için çalışmalıyız. Biz iyimseriz. Biz ortaya koyduğumuz hedeflerde başarıya ulaşmayı becerebilen insanlarız. Kafamıza koyduğumuz zaman bir işi başarabilen insanlarız. Hedeflediğimiz işleri yapalım ve Amerika’yı yeniden eski Amerika haline getirelim.”

Demokratlar son kamuoyu yoklamalarının ikinci bir dönem için seçilmeye çalışan Başkan Bush’un zayıflıklarını ortaya koymasından cesaret aldıklarını söylüyor. Demokrat partili politik analizci Celinda Lake, iki partiden uzmanların yaptığı son kamuoyu yoklamalarından birinde görev aldı. Demokrat partili siyaset uzmanı şöyle konuşuyor:

”Başkan’ı, seçmeni, beklenen işleri iyi yaptığına ya da kötü giden işlerin kendi hatasından kaynaklanmadığına inandırmak gibi önemli bir görev bekliyor. Ve son kamuoyu yoklamasının en belirgin bulgusu, seçmenlerin büyük çoğunluğunun, ülkenin doğru yolda gitmediğine inanıyor olmasıdır.”

Her iki partiden gözlemcilerin katıldığı araştırmada, Demokrat uzman Celinde Lake’le birlikte görev alan Cumhuriyetçi partili Ed Goeas ise Başkan’ın zor geçen son bir iki ayı geride bırakarak Kerry’le başa baş duruma gelmesinden cesaret aldıklarını söyledi:

“Haberlerin büyük bölümü Irak ve orada iyi gitmeyen işlerle ilgiliydi. Son üç ayda Bush için iyi giden işlerden bahsedilmedi ve Irak hep ön plana çıktı. Haberlerin kötülüğü Bush’un seçim kampanyasından değil, medyadan ve medyanın haberlerinden kaynaklanıyordu. Böyle bir ortamda Kerry ile başa baş olmak çok olumlu bir durumdur.”

Son kamuoyu yoklamalarının ortak bir noktası da seçime dört ay kala seçmenin kime oy vereceğine karar vermiş olmasıdır. Kararsız seçmenin fazla olmadığı böyle bir ortamda, her iki parti, kayıtlı seçmenini sandık başına gönderebilmek için elinden gelen tüm çabayı gösterecek.

XS
SM
MD
LG