Erişilebilirlik

Allawi: 'Saddam Adil Yargılanacak' - 2004-06-30


Irak geçici hükümeti bugün resmen, eski lider Saddam Hüseyin’le birlikte eski 11 üst düzey yetkiliyi Koalisyon yönetiminden devralıyor.

Irak Başbakanı İyad Allawi, eski diktatörün, halkına tanımadığı adaletle şimdi kendisinin yargılanacağını söyledi.

“Saddam Hüseyin avukat tutma hakkına sahip olacak. Hüseyin avukat tutacak paraya sahip değilse, hükümet avukatların parasını ödeyecek. Yargılama, Saddam Hüseyin dönemindekilere benzemeyecek, açık ve adil olacak.”

İyad Allawi, eski Irak liderinin en erken yarın hakim önüne çıkartılabileceğini ve suçlamanın kendisine tebliğ edileceğini söyledi. Suçlamalar arasında soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarının yeralması bekleniyor.

Irak geçici başbakanı, Saddam Hüseyin döneminde bir milyon kadar Iraklının ortadan kaybolduğunu ve bunların yüzbinlercesinin toplu mezarlarda bulunduğuna inanıldığını kaydetti.

Irak hükümeti yasal olarak Saddam Hüseyin ve öteki yöneticilerin hukuki açıdan gözetimini resmen devralmakla birlikte, fiziiki gözetim Koalisyon yönetimine ait olacak. Irak, tutukluların güvenliğini sağlayabilecek düzeye gelene kadar da bu durum değişmeyecek.

Saddam Hüseyin’i yargılayacak mahkeme ve soruşturma ekibi birkaç ay önce kurulmuştu. Ancak, yargılamanın başlayabilmesi için daha en az birkaç aya daha ihtiyaç var.

Yargılama kamuya açık yapılacak ve henüz yakalanmamış bazı zanlılar da gıyaplarında yargılanacaklar.

Saddam Hüseyin Aralık ayında, Bağdat’ın kuzeyinde doğum yeri Tıkrit yakınlarında bir çiftlikte ele geçirilmişti. Irak Başbakanı İyad Allawi, Saddam ve rejiminin liderlerinin adaletle yüzleşecekleri zamanı beklediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG