Erişilebilirlik

'AB Tarih Vermezse İnandırıcılığını Kaybeder' - 2004-06-30


İstanbul'da yapılan NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen Gençlik Zirvesi'nin kapanışında konuşma yapan ve ardından da soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği'ne mesaj gönderdi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermeyeceğini sanmadığını belirten Gül, "AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamamız için gereken Kopenhag kriterlerini gerçekleştirdik. Eğer AB Kopenhag kriterlerini yerine getiren Türkiye’ye tarih vermezse, kendi inandırıcılığını yitirir." dedi.

Gül, "liderler dürüst olmayan bir karar alırlarsa, AB inandırıcılığını kaybeder, sözlerini çiğneyen, mutabakatını tanımayan bir örgüt haline gelir" diye konuştu.

Gençlik Zirvesi'nde soruları yanıtlayan Gül, Türkiye'nin demokratikleşme sürecini sürdüreceğini de vurguladı.

Avrupa Birliği’nin 1963 yılından beri Türkiye’nin gündeminde olduğunu anımsatan Gül, Türkiye'nin 10 yıldır gümrük birliği içinde olduğunu anlattı.

Abdullah Gül, AB'ye yeni üye olan ülkelerin gümrük birliğini daha yeni gerçekleştirdiklerini kaydetti. Gül, AB'nin 2002 yılı sonunda yapılan zirvesinde, Türkiye'nin kriterleri yerine getirmesi halinde müzakerelere beklenmeden başlanacağı sözü verildiğini anımsattı.

Bakan Kıbrıs konusunda da sürecin bitmediğini, kalıcı çözüm için her zaman hazır olduklarını dile getirdi.

Referandumda Türklerin büyük çoğunluğunun "evet", Rumların büyük çoğunluğunun ise "hayır" dediğini anımsatan Gül, bu durumda KKTC'ye uygulanan ambargolara son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, bu konuda ABD ve İngiltere'nin çalışma yaptığını da vurguladı.

XS
SM
MD
LG