Erişilebilirlik

Bush'un Türkiye'ye Desteği ve AB İçindeki Yankıları - 2004-06-29


Başkan Bush’un Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği açık destek farklı tepkilere yol açtı. Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını almaya hazırlanan Hollanda, Bush'un açıklamalarını AB'nin iç işlerine müdahale olarak nitelendirirken, Fransız yetkililer Bush’un desteğinin bir parmak bal çalmaktan öteye gitmeyeceğini söylüyorlar. Brüksel’de Türkiye dosyasına vakıf bürokratlar ise gümrük birliği öncesinde de Washington’un yoğun baskısının tepki gördüğünü, ancak alınan kararda etkili olduğunu hatırlatıyorlar.

Başkan Bush’un önce İrlanda’daki Avrupa Birliği Zirvesi sonunda, ardından da Türkiye’de Brüksel’e yaptığı çağrılar yıl sonunda alınacak kararı olumlu veya olumsuz yönde etkiler mi? Evet, etkileyeceğine hiç şüphe yok. Ama olumlu mu, olumsuz mu, kestirmek son derece zor. Açıklamalara sert tepki gösteren ve iç işlerine müdahale olarak nitelendirenler, kamuoylarından gelebilecek tepkileri önleyebilmenin telâşındalar.

Başkan Bush’un Irak Savaşı nedeniyle Avrupa Birliği halklarınca sevilmediği bir sır değil. Brüksel, yıl sonundaki Türkiye kararı için kamuoyunu ikna çalışmalarını başlatacağı bir sırada, Başkan Bush’un müdahalesi her şeyi altüst edebilir de... Çünkü Avrupalı'da, Washington’un baskısı sonucu Türkiye ile masaya oturacaksınız izlenimi yaratılması Brüksel’in işini kolaylaştırmayacaktır.

Bu gece yarısından itibaren Birliğin dönem başkanlığını üstlenecek olan Hollanda’ya göre Washington’un girişimleri alınacak kararda etkili olmayacak. La Haye’e göre Türkiye’nin şartları yerine getirdiğine Washington değil Brüksel karar verecek. Birliğin müstakbel başkanı Hollanda başbakanına göre, Başkan Bush’un Türkiye koşulları yerine getirmiştir, müzakereleri başlatın demesiyle bu iş olmaz...

Başkan Bush’un Türkiye’ye desteğini zamansız bulanlara karşılık, Brüksel’deki bazı yetkililer açıklamaların liderler zirvesi çerçevesinde yapıldığının unutulmaması gerektiğine işaret ediyorlar. Evet, önce Avrupa Komisyonu’nun 6 Ekim'de açıklaması beklenen Türkiye tavsiyesini beklemek gerekiyor. Ama Washington’un gümrük birliği tesisine, Avrupa Parlamentosu’nun onay vermesi için yaptığı yoğun baskının olumlu netice alınmasında etkili olduğu da unutulmuyor. Müzakereleri başlatmaktan yana olanlar, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde ikinci bir İngiltere olacağına dair kamuoyu oluşturmaya çalışanların seslerini yükseltmelerinden endişe ediyorlar. Özellikle de Fransızların...

Londra ve Washington ile ilişkileri Irak Savaşı’yla birlikte soğuyan Paris, iç politikada Ermeni lobisinin yoğun baskısından kurtulmaya çalışırken, üyelik müzakereleri konusunda siyasi partiler bölünmüşken şimdi bir de basında çıkan aleyhteki yorumlardan son derece rahatsız.

XS
SM
MD
LG