Erişilebilirlik

Irak'ta Hükümet Üyeleri Andiçti - 2004-06-28


Irak’ta yönetim devri bugün Bağdat’ta düzenlenen törenle resmileşti. Geçici Başbakan İyad Allawi, terörle mücadele sözü verirken Iraklılardan da, ülkelerine sahip çıkmalarını istedi.

Irak’ta 14 aylık işgal Bağdat’ta bu sabah düzenlenen küçük bir törenle sona erdi. Amerikalı yönetici Paul Bremer, yönetimin devrini içeren mektubu Irak Geçici Hükümetine sundu. Hükümet üyeleri, Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi tarafından seçilmiş, daha sonra da Güvenlik Konseyi kararı ile de onaylanmıştı. Hükümetin önemli görevleri arasında gelecek yıl başında yapılması planlanan genel seçimlerin hazırlanması yer alıyor.

Başbakan İyad Allawi, törende, ülkesini Saddam Hüseyin diktatörlüğünden bağımsızlığa kavuşturduğu için Koalisyon Yönetimine teşekkür etti. Allawi, güvenliğin sağlanması için hala yardıma ihtiyaçları olduğunu ancak “bu artık Irak’ın kendi sorumluluğudur” dedi.

Allawi şöyle konuştu: “Ülkemizi özgürlüğüne kavuşturdukları için onlara teşekkür borçluyuz. Amerika ve Koalisyonun diğer üyelerinin ülkemiz için yaptıklarını minnetle anıyoruz. Irak’ta dökülen kan, özgürlük ve demokrasi gibi değerlerin korunması ile terörle savaş gibi son derece iyi nedenlere sahipti. Bu yolda devam etmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizin güvenliğinden artık biz sorumluyuz. Çok uluslu güç bize bu konuda destek verecek ve bu desteğin devamını da istiyoruz.”

Irak hükümeti, ülkede bulunan 160 binden fazla koalisyon askerini kontrol edemeyecek. Ancak hükümetin, koalisyon birliklerinden ülkeden ayrılmalarını istemesi mümkün. Hükümet üyeleri şimdilik böyle bir niyetlerinin olmadığını söylüyor. Son Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, Koalisyonun düzenleyeceği bazı büyük operasyonlar üzerinde Irak Hükümetinin söz hakkı olabilecek.

Irak’taki Koalisyon kuvvetlerinin komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte egemenlik devrinin ülkede güvenliğe katkı sağlayacağını söyledi ve şöyle devam etti: “Egemenlik devrinin en önemli unsuru Iraklıların ülkelerini yönetmeye başlamasıdır. Bundan böyle Irak ordusu ile polis gücünü Iraklılar komuta edecek. Ülkeye istikrar ve güvenliğin gelmesi son derece önemliydi.”

Yemin töreninden sonra konuşan, Başbakan İyad Allawi, Irak’ın yanında ve karşısında olanların hiç unutulmayacağını söyledi. Iraklı liderler, egemenlik devrinin, terör saldırılarının önlenmesi için, planlanandan önceye alındığını vurguladı. Bu yüzden ülkede olağanüstü hal ilan edilmesi bile düşünülmüştü. Allawi, Ocak ayında düzenlenecek seçimlerle ilgili hükümetin kararlılığını yineledi. Egemenlik devrinin bir parçası olarak, eski diktatör Saddam Hüseyin’in de en erken gelecek hafta Irak hükümetine teslim edilmesi bekleniyor.

Bu sabah düzenlenen törenin hemen ardından Amerikalı yönetici Paul Bremer Bağdat’tan ayrıldı.

XS
SM
MD
LG