Erişilebilirlik

İsrail'e Nükleer Silahlardan Arınma Çağrısı - 2004-06-27


Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey İsrail'i, Orta Doğu'yu nükleer silahlardan arınmış bölge yapma çabalarına katılmaya çağırdı.

El Baradey Moskova'da bir konferans öncesi yaptığı açıklamada İsrail'in, varlığını açıklamayı reddetmesine rağmen nükleer silahlara sahip olduğunun bilindiğini belirtti.

Uluslararası uzmanlar, İsrail'in 200 kadar nükleer silaha sahip olduğunu tahmin ediyor.

Gelecek ay İsrail'i ziyaret edecek olan El Baradey, uluslararası görüşmecileri nükleer güvenlik konusunda Orta Doğu barış sürecine paralel bir diyalog başlatmaya çağırdı.

Enerji Dairesi Başkanı bu tür bir diyalogun, Orta Doğu'da güvenlik dengesizliğinden duyulan kuşku ve kaygıları gidereceğini söyledi.

İran Israrlı

İran, Uluslararası Atom Enerji Dairesine, santrfüj yapımına yeniden başlayacağını, ancak bu araçlarda uranyum zenginleştirmeyeceğini bildirdi. Zenginleştirmiş uranyum, nükleer silah üretmede kullanılıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Tahran'ın silah programlarını durdurma sözüne bağlı kalmaya devam ettiğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, televizyona yaptığı açıklamada soruna diplomatik çözüm bulunması umudunu yitirmediğini belirtti.

Ancak Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, BBC'ye verdiği demeçte, İran'ın nükleer çalışmaları konusunda doğruyu söylemediğini vurguladı.

Tahran, nükleer programının silah değil enerji üretmeye yönelik olduğu konusunda ısrar ediyor.

XS
SM
MD
LG