Erişilebilirlik

Rumsfeld 'Kararı' Savundu - 2004-06-18


Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Amerikan Ordusunun, Kızıl Haç’a haber vermeksizin Irak’ta yakaladığı bir terör zanlısını yedi ay boyunca tuttuğunu kabul etti.

Bakan Rumsfeld, Ensar el İslam adlı grubun üst düzey liderlerinden birinin tutukluluk halinin, CIA Başkanı George Tenet’in isteği üzerine kamu oyundan saklandığını söyledi.

Savunma Bakanlığı’nda gazetecilerle konuşan Rumsfeld, tutuklu ile ilgili kararı savundu ve bu kararın her hangi müdahale olmaksızın tutuklunun sorgulanmasına olanak verdiğini söyledi. Rumsfeld bu yöntemin, tutukluya işkence yapabilmek için seçilmediğini iddia etti.

“Terör zanlısı sistemde kayıp değildi. Nerede olduğunu biliyorduk ve tutuklu Irak’taydı. Tutukluya insanca muamele edilmiştir ve bu konuda şüpheye düşmek için bir neden yoktur.”

Savunma Bakanlığı’nın üst düzey bir hukukçusu, uluslar arası kurallar gereği terör zanlısının daha önce Kızıl Haç’a kayıt ettirilmesi gerektiğini söyledi. Hukuk yetkilisi, meselenin incelenmekte olduğunu da kaydetti.

Bir başka üst düzey Savunma Bakanlığı yetkilisi de sözü edilen tutuklunun kaydının yapılarak Kızıl Haç yetkilileri ile en kısa sürede görüşmesinin sağlanacağını belirtti.

Bu arada Bakan Rumsfeld, Irak’ta tutuklulara kötü muamele haberlerinden ötürü medya mensuplarına çıkıştı. Bakan, haberlerde, bu kötü muameleyi yapanların küçük bir grup olduğunun vurgulanmadığını söyledi.

“Haberler mevcut durumu yansıtmıyor. Haberler Amerika’nın işkenceyi sistemli bir biçimde kullandığını iddia ediyor ki bu doğru değil.”

Donald Rumsfeld, Kızıl Haç’tan gizlenen tutuklunun, işkence skandalinin yaşandığı Ebu Gureyb’te tutulmadığını söyledi. Adı geçen hapishaneden yayılan işkence görüntüleri bütün dünyanın tepkisini çekmişti.

XS
SM
MD
LG