Erişilebilirlik

Ronald Reagan California'da Toprağa Verildi - 2004-06-12


Geçen Cumartesi günü ölen, ABD'nin 40'ıncı Başkanı Ronald Reagan California'da toprağa verildi. 83 yaşındaki Nancy Reagan, eşinin tabutunu saran Amerikan bayrağı kendisine teslim edildikten sonra tabutun üzerine başını yaslayarak ağladı.

Reagan'ın Çarşamba günü başkent Washington'a getirilen naaşı, Kongre binasında halkın son saygı duruşu için katafalkta konmuştu. Reagan'ın geçen hafta boyunca naaşını yaklaşık 110 bin kişinin ziyaret ettiği sanılıyor.

Eski başkanın naaşı dün sabah başkent ceddelerinden geçirilerek Amerika'nın en büyük kiliselerinden Ulusal Katedral'a getirildi. Törende, ABD'nin yaşayan dört eski başkanı, Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush ve Bill Clinton da hazır bulundu.

Dini törene, 25 ülkenin devlet başkanı veya başbakanı, 14 dışişleri bakanı ve 11 eski devlet başkanı, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile 167 ülkenin büyükelçileri katıldı.

Törene katılan yabancı ülke lider ve temsilcileri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Tony Blair, eski İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher, eski Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Mihail Gorbachev, Ürdün Kralı Abdullah vardı.

Tören sırasında ilahiler okundu. Konuşmaları ise İngiltere'nin eski Başbakanı Margaret Thatcher, Kanada'nın eski Başbakanı Brian Mulroney, eski Başkan Bush ve şu andaki Başkan George W. Bush yaptı.

Başkan olmadan önce 8 yıl boyunca Reagan'ın yanında Başkan yardımcılığı yapmış olan baba Bush, konuşmasında, "O'nun yanında belki de öğrendiklerimin en önemlisi gülmeceydi. O'nun yanında nezaketi, cesareti ve uyumlu olmayı da öğrendim" dedi.

Cenazeye katılan ve övgü dolu konuşması video kaset kaydından yayınlanan İngiltere'nin eski Başbakanı Margaret Thatcher, "Diğerlerinin Batı'nın çöküşünü beklediği bir dönemde Ronald Reagan'ın başa geçtiğini ve Soğuk Savaş'ı tek bir kurşun bile atmadan kazanmayı başardığını' söyledi.

Reagan'ın naaşı daha sonra tam California eyaletinin Los Angeles kentinde eski başkanın adını taşıyan Başkanlık Kütüphanesi'ne götürüldü. Ve burada vasiyeti üzerine tam güneş batarken Türkiye saatiyle bu sabah 06:00 sıralarında toprağa verildi.

Bu arada dünyanın dört bir yanındaki Amerikan askeri üslerinde Reagan’ın anısına 21 pare top atışı yapıldı. Ülkedeki kiliselerin çanları 40’ncı başkanını 40 kez çalarak uğurladı. Las Vegas’taki kumarhanelerin ışıkları kısıldı. Doğum yeri olan Illinois’de bir caddeye Ronald Reagan’ın adı verildi.

10 yıl boyunca Alzheimer hastası olan 93 yaşındaki Reagan, geçtiğimiz Cumartesi günü ölmüştü.

XS
SM
MD
LG