Erişilebilirlik

10 Haziran 2004 - 2004-06-10


Manşetlerin eski başkan Ronald Reagan’ın cenaze törenine ayrıldığı bugünkü gazetelerden New York Times’da Türkiye ile ilgili bir haber dikkat çekiyor. Gazete, cezaevinde bulunan dört eski DEP milletvekilinin serbest bırakılmasını, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum çabalarına bağlıyor. Gazete, Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Gunter Verheugen’ın kararı, Türkiye’deki reformların hayata geçirilmesinin bir işareti olarak değerlendirdiğini aktarıyor ve Türkiye’nin Birliğe uyum amacıyla attığı diğer adımları sıralıyor.

"994’teki mahkumiyet kararlarından bu yana Türkiye, Avrupa Birliği’nin koşullarına uyum sağlayarak bu yıl sonunda üyelik müzakerelerinin başlaması için bir tarih almak amacıyla Anayasasında ve yasalarında köklü değişikliklere gitti. Terör ve vatana ihanet davaları için kurulan özel devlet güvenlik mahkemeleri geçen ay lağvedildi. Okullarda Kürtçe öğretilmesi ve Kürtçe müzik çalınması üzerindeki resmi yasak kaldırıldı ve dün devlet televizyonu ilk kez Kürtçe haber ve kültür programı yayınladı."

Washington Post ise, G-8 zirvesinde NATO’nun Irak’ta üstlenebileceği rol konusunda Amerika ile Fransa arasına tartışmalar yaşandığını duyuruyor. Haberde, Bush yönetiminin Irak’ta güvenliğin sağlanmasında NATO’nun geniş bir rol üstlenmesi yönündeki önerisine Fransa Cumhurbaşkanı Jak Şirak’ın karşı çıktığı aktarılıyor ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da, Şirak’a yakın bir tavır aldığı belirtiliyor.

"Zirveye konuk olarak katılan Türk başbakanı da Şirak’ın kaygılarını tekrarladı. Erdoğan, NATO’nun Irak’ta bir rol üstlenmesinin gerekip gerekmediği yönündeki bir soruya “Bizim vurguladığımız kavram, Birleşmiş Milletler’in rolüdür” cevabını verdi. Bu konudaki tartışma, zirvede alttan alta yaşanan gerginliği de ortaya çıkaran bir unsur oldu."

Christian Science Monitor gazetesi ise Bush yönetiminin Irak’ta güvenliğin sağlanmasına yönelik planlarına değiniyor. Gazete, Irak’ta halen 33 ülkeden asker bulunduğunu hatırlatıyor ve Washington’un bu güce başka ülkelerden katılım beklemediğini belirtiyor. Ancak Christian Science Monitor’e göre, özellikle Müslüman ülkelerin yapacağı asker katkısı, büyük önem taşıyor.

"Ne kadar küçük olursa olsun Müslüman ülkelerin katkısı, Hıristiyanlardan oluşan koalisyon kuvvetlerine, sembolik de olsa, daha olumlu bir hava verecek. Birleşmiş Milletler kararında belirtilen tugaya asker gönderebilecek ülkeler arasında Pakistan ve Bangladeş’in ismi geçiyor. Irak başbakanı Allawi, Arap ülkelerine de davetiye çıkardı. Ancak bu ülkelerin ikna edilmesi daha zor görünüyor. Yine de, bölgede durumun iyileşmesi ve Birleşmiş milletler kararıyla birlikte Irak liderinin bizzat yaptığı çağrı bazı sürpriz sonuçlara da yol açabilir. Hatta bu ay sonunda toplanacak olan NATO bile, oyuna girebilir."

Boston Globe, başmakalelerinden birine, İsrail hükümetinin Gazze’den çekilme planını onaylamasını konu almış. Yazıda, Mısır’ın hem İsrail hem de Filistinli yetkililerle Gazze’nin geleceği üzerine görüşmelere başlaması “Ortadoğu’daki bütün kilit aktörler mevcut durumun ne kadar tehlikeli olduğunu artık anladı” sözleriyle değerlendiriyor. Gazete, İsrail başbakanı Ariel Şaron’un bu adımıyla büyük bir siyasi risk aldığını da vurguluyor.

"İsrail’in çekilmesinden sonra Gazze’nin Hamas ve diğer İslamcı örgütlere üs olmasını önlemek amacıyla Mısır’ın yürüttüğü çabalar, bölge açısından yeni açılımları da beraberinde getiriyor. Ancak yine de sonuçta İsrail’le Filistin’i kendi aralarındaki sorunun çözümü için uzlaşmaya bir Amerikan başkanının yön vermesi gerekecek."

XS
SM
MD
LG