Erişilebilirlik

Avrupa Konseyi Kürtlerin Durumunu İnceleyecek - 2004-06-08


Türkiye’deki Kürtlerin kültürel haklarının durumunu yerinde incelemek üzere Avrupa Konseyi’nce görevlendirilen İngiliz raportör temaslarına başlıyor. Lord Russell’ın hazırlayacağı raporun Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin Kopenhag Kriterlerine uyumu hakkında bildireceği görüşü de etkileyeceği bildiriliyor.

Konsey Assamblesi’nin saygın üyelerinden Lord Russell’ın Diyarbakır, Van, Mardin, Hakkari, Ankara ve İstanbul’daki incelemelerinin tek bir amacı var: Son siyasi reformlar uyarınca yapılan iyileştirmelerin Kürtlerin kültürel hakları üzerine olumlu yansıması oldu mu, Türkiye’nin Kürt asıllı vatandaşları hallerinden memnunlar mı sorusuna, Strasbourg’a döndüğünde tatmin edici bir yanıt verebilmek...

İngiliz Liberal Demokrat parlamenterin incelemeleri sonucunda hazırlayacağı rapor aracılığıyla, sadece, ‘eskisine kıyasla çok değişiklik saptadım demesi’ bile Haziran ayı sonunda yapılacak Türkiye görüşmesini ve Brüksel’in hazırlayacağı raporu olumlu yönde etkilemekle kalmayacak. Aynı zamanda ateşkese son verdiklerini açıklayan silâhlı Kürtlere Avrupa’nın bakışını daha da zayıflatacak.

İki uygulamanın Lord Russell’ın raporuna olumlu yansıma yapması bekleniyor: Yargıtay’ın Leyla Zana ve arkadaşlarıyla ilgili Devlet Güvenlik Mahkemesi kararını usulden bozması ve TRT’de Türkçe dışında, Kürtçe dahil beş ayrı dil ve lehçede yayınlara başlanması...

Kürtçe dil kurslarının açılmasının da Avrupa’nın gözünden kaçmaması gereken gelişmelerden biri olması bekleniyor. Lord Russell Güney Doğu Anadolu’daki temaslarında Kürt Kültür Merkezleri ile, dil kurslarını da ziyaret edecek ve bölge halkının gelişmeler hakkında ki düşüncelerini dinleyecek. Raportörün ayrıca yerel yöneticiler, insan hakları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de görüşmelerde bulunacağı belirtiliyor.

İngiliz Parlamenteri Ankara durağında hükümet üyeleri bekliyor. Russell’ı ağırlayacaklardan biri de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olacak. Gül ve Russell Strasbourg’dan birbirlerini yakından tanıyan politikacılar olduklarından görüşmenin sıcak bir havada geçeceği sanılıyor. 12 Haziran’a kadar Türkiye’de kalacak olan Lord Russell Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yanı sıra, TRT’den sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay ile de buluşacak. İstanbul’da ise Kürt Enstitüsü ile Mezopotamya Kültür Merkezi’ni ziyaret edip, Kürt asıllı gazeteciler ile bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG