Erişilebilirlik

Ankara'dan İsrail'e Tepki  - 2004-06-08


Amerika'nın Sesi'ne açıklama yapan ancak adını vermek istemeyen bir Türk dışişleri bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu ile Kudüs Başkonsolosu Hüseyin Avni Bıçaklı’nın danışmalar için Ankara'da bulunduklarını söyledi.

Türkiye ve İsrail arasındaki gerginlik, İsrail’in Refah Kampında Filistinlilere yönelik saldırılarının ardından başlamış, konu Meclis Genel Kurulu'nda ele alınmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül İsrail’i sert bir dille eleştirmişti.

Ankara’da hükümet yetkilileri bu rahatsızlıklarını İsrailli yetkililere bildirmekte gecikmediler. Başbakan Erdoğan, Ankara’yı ziyaret eden İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Joseph Paritzky ile yaptığı görüşmede İsrail’de yaşanan olumsuzluklardan Şaron hükümetini sorumlu tutmuştu.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosluğuna büyükelçilik düzeyinde atama yapılacağı belirtilmişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’den gelen eleştiriler üzerine 1 Haziran’da Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e yönelik açıklamalarını çok talihsiz bulduğunu bildirmişti.

Associated Press haber ajansının haberine göre, İsrail basını Türkiye’nin İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’da uyguladığı politikaları protesto etmek amacıyla İsrail’deki büyükelçisini Ankara’ya çağırdığını yazdı.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler 1990’lı yıllardan itibaren ortak stratejik ilişkilerden dolayı gelişmişti. Her yıl yaklaşık 300,000 İsrailli turist Türkiye’yi ziyaret ediyor. Ekonomik ve askeri işbirliğinde de olan iki ülke arasındaki ilişkiler geçtiğimiz haftalarda İsrail’in 40'tan fazla Filistinliyi öldürmesiyle gerginleşti.

Erdoğan Amerika'ya Gitti

Recep Tayyip Erdoğan, G-8 zirvesine katılmak üzere Amerika’ya gitti.

Hareketinden önce havaalanında açıklama yapan Erdoğan, toplantıda dünya liderleriyle görüşme fırsatı bulacaklarını ve “demokratik ortak” sıfatıyla zirveye katıldıklarını söyledi. Büyük Orta Doğu projesinin de ele alınacağı toplantıda, Erdoğan Orta Doğu barışı için zirvenin önemli bir fırsat olduğunu da belirtti.

Başbakan, Ortadoğu barışı konusunda İsrail-Filistin sorunun çabuklukla çözülmesini istediklerini ve bu konuda hükümetin tavrını birçok kez ifade ettiklerini söyledi.

Erdoğan’ın haftasonu temaslarını tamamlaması, ardından Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG