Erişilebilirlik

Bush G-8 Zirvesinde Destek Arayacak - 2004-06-07


Başkan Bush, yarın başlayacak Sekizler Grubu zirvesinde, Irak ve Orta Doğu politikaları için destek arayacak.

Üç gün sürecek zirvede Bush, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya, Japonya ve Rusya devlet başkanlarıyla görüşecek.

Sanayileşmiş yedi ülkeyle Rusya’nın buluştuğu G-8 zirvesine bu yıl, içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu bazı Müslüman ve Orta Doğu ülkelerinden liderler de davet edildi.

Amerika’nın Georgia eyaletindeki zirve devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Koseyi’nde de değişiklik yapılmış yeni Irak karar tasarısının görüşülmesi bekleniyor.

Zirvede ayrıca liderlerin, Bush’un Orta Doğu’ya demokrasi getirme yönündeki girişimlerine kuşkuyla yaklaşacakları tahmin ediliyor.

Japon Başbakan'dan 'Firari Amerikalı' talebi

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, yarın Amerika’da yapılacak Sekizler Grubu toplantısı sırasında, yıllar önce Amerikan ordusundan firar ederek Kuzey Kore’ye yerleşen bir Amerikan vatandaşının durumu konusunda, Başkan Bush’la görüşeceğini bildirdi.

Washington, Charles Robert Jenkins adlı Amerikan askerinin uzun yıllar önce birliğinden firar ederek, Kuzey Kore’ye kaçtığını ve orada yaşadığını duyurmuştu.

Koizumi, Jenkins’in 1978 yılında Kuzey Kore’ye kaçırılan bir Japon vatandaşıyla evlendiğini, ancak eşinin kısa bir süre önce Japonya’ya döndüğünü açıkladı. Firari asker, Japon yetkililerin kendisini Amerika’ya iade edeceği kaygısıyla, çocuklarıyla birlikte Kuzey Kore’de kalmayı tercih etti.

Kuzey Kore yıllar önce kaçırdığı bazı Japon vatandaşlarına ve onların çocuklarına, kısa bir süre önce Japonya’ya dönme izni vermişti.

XS
SM
MD
LG