Erişilebilirlik

Normandiya Çıkarmasının Yıldönümü - 2004-06-06


Avrupa'nın Nazi işgalinden kurtuluşunda dönüm noktası olan Normandiya çıkarmasının 60'ıncı yıldönümü kutlamaları Fransa'da başladı.

Normandiya'daki kutlamalara binlerce emekli askerin yanı sıra, aralarında Başkan Bush'un da yeraldığı dünya liderleri katıldı.

Bu yılki anma törenlerine ilk kez Almanya da katıldı.

"D-Day" olarak da adlandırılan Normandiya Çıkarması anma törenlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve ABD Başkanı George W. Bush, yaptıkları konuşmalarda, aralarındaki ittifakın sağlamlığını vurguladılar.

5 bin savaş gemisi ve 150 bin askerin katıldığı tarihi Normandiya Çıkarması'ndan sonraki bir hafta içinde müttefik kuvvetlerden 60 bin, Almanya’dan da 75 bin asker ve yaklaşık 20 bin sivil hayatını kaybetmişti.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Normandiya Çıkarması’nın 60’ıncı yıldönümü kutlamalarına katılan ilk Alman lider olarak tarihe geçti.

Avrupa’yı Nazi işgalinden kurtarma amacıyla başlatılan operasyonun yıldönümü nedeniyle Fransa’da yapılan törenlere katılan Schröder’i Cumhurbaşkanı Jacques Chirac karşıladı.

Scröder, Fransa ziyareti sırasında, 322 Alman askerin mezarlarının bulunduğu Ranville’e de gidecek.

Almanya Başbakanı Schröder, Jacques Chirac’ın davetlisi olarak anma törenlerine katılıyor. Daha önceki Alman Başbakanı Helmut Kohl, 1994’teki 50’ıncı yıl kutlamalarına davet edilmemişti. Ancak İkinci Dünya Savaşı’na katılmış olan bazı İngilizler, Schröder’in törenlere davet edilmesini eleştirdi.

Schröder ise bir Alman gazetesine verdiği demeçte, "müttefiklerin Nazileri yenilgiye uğratması Almanya’nın kaybı değil, kazancı olmuştur” dedi.

XS
SM
MD
LG