Erişilebilirlik

Eski Başkan Ronald Reagan Öldü - 2004-06-05


Amerika'nın eski başkanlarından Ronald Wilson Reagan, dün Los Angeles kentindeki evinde öldü. Eşi Nancy Reagan ve çocukları ölüm döşeğindeki Ronald Reagan'ı, hasta yatağının başında bekleyerek kendisini yalnız bırakmadılar.

Geçtiğimiz ay bir hayır kurumunun çalışmalarına katılan Nancy Reagan, Alzheimer hastalığının pençesindeki eşinin sağlık durumu ile ilgili olarak “Ronnie’nin uzun yolculuğu onu artık ulaşamadığım çok uzak bir yere götürdü. Bu yüzden, başka aileleri aynı acıdan koruyabilmek için elimden ne geliyorsa yapmaya kararlıyım” demişti.

Nancy Reagan, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının tedavisinde umut vaadeden bilimsel kök hücre araştırmalarına daha çok maddi kaynak ayrılmasını istemişti.

California'da yaşamını yitiren ABD'nin 40'ncı Başkanı Reagan'ın ciddi sağlık sorunları nedeniyle içine bulunduğumuz 'haftalarda veya aylarda' ölebileceği doktorları tarafından saptanmıştı.

93 yaşında ölen Reagan, on yıldır amansız Alzheimer hastalığının pençesindeydi. Ronald Reagan, Soğuk Savaş’ın sona ermesinde önemli rol oynamıştı. 1987 yılında Reagan ve dönemin Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov, orta menzilli nükleer füzelerin imha edilmesi anlaşmasını imzalamıştı.

Reagan için, Washington'daki Ulusal Katedral'de dini tören düzenlenecek. Eski başkan California eyaletinde Simi Vadisi'nde kendi adına kurulmuş olan başkanlık kütüphanesi ve müzesinde toprağa verilecek.

Ronald Reagan'ın Yaşamından

Ronald W. Reagan, 6 Şubat 1911'de, Nellie ve John Reagan'ın ikinci oğlu olarak Illinois eyaletinin Tampico kasabasında dünyaya geldi.

Eureka College'den 1932 yılında mezun olan Reagan, 5 yıl boyunca radyoda spiker olarak çalıştı ve 1937 yılında ilk filmi “Love is on the air”de rol aldı.

Reagan, 26 Ocak 1940'da, aktrist Jane Wyman'la evlendi. 9 yıl süren bu evlilik, boşanmayla sonuçlandı.

Amerikan Hava Kuvvetleri için 1942-1945 yılları arasında eğitim filmleri yapan Reagan, 1947 yılında Hollywood Sinema Oyuncuları Birliği'nin başkanı oldu.

İkinci evliliğini 4 Mart 1952'de yine bir aktristle, Nancy Davis'le yapan Reagan, 1962 yılında Demokrat Parti'den, Cumhuriyetçi Parti'ye geçti.

1940 ve 50'li yıllarda Hollywood’un ünlü oyuncularından biri olarak isim yapan Reagan, California valilik seçimlerinde Demokrat Vali Edmund G. Pat Brown'ı yenilgiye uğratarak vali oldu. Reagan, 1980 yılındaki başkanlık seçimlerinde de, Başkan Jimmy Carter'ı geride bıraktı. Reagan, 20 Ocak 1981'de yemin ederek, ABD'nin 40'ıncı başkanı oldu.

Ardarda iki dönem büyük oy farkıyla başkanlığa seçilen Ronald Reagan, en büyük önceliğini, "Şer İmparatorluğu" adını verdiği Sovyetler Birliği’yle mücadeleye ayırmıştı.

Cumhuriyetçi Partili eski Başkan Reagan, Amerikan dış politikasını "basit ve askeri çözümlere" bağladığı için ise, büyük eleştirilere hedef olmuştu.

Reagan başkanlık yaptığı dönemde bir de suikast girişimine maruz kalmış ve yaralı olarak kurtulmuştu. 1981 yılında başkent Washington'daki bir otelden ayrılırken vurulan Reagan, kısa zamanda iyileşerek 1984 seçimlerini kazanarak yeniden başkan seçilmişti.

Bush: "Reagan'ın Ölümü, Amerika İçin Hüzünlü Bir Gündür"

Avrupa'nın Nazi işgalinden kurtuluşunun 60'ıncı yılı kutlamalarına katılmak için Fransa'da bulunan Başkan George W. Bush, Reagan'ın ölüm haberini Paris'te aldı.

Bush, Reagan'ın ölüm haberini alır almaz eski başkanın eşi Nancy Reagan'ı telefonla aradı ve beş dakika kadar konuştu, başsağlığı dileklerini iletti. Bush, "Reagan'ın ölümü, Amerika için hüzünlü bir gündür" dedi.

ABD Başkanı'nın Paris'teki programını yarım kesmesi şu aşamada beklenmiyor. Bush'un yarın ABD halkına hitaben bir konuşma yapacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG