Erişilebilirlik

Türkiye NATO Zirvesine Hazır - 2004-06-02


Türkiye, İstanbul’da 28-29 Haziran’da yapılacak ve tarihinin en kapsamlı organizasyonu olacak NATO Zirvesi için hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu çerçevede, zirvenin hatasız ve risksiz tamamlanması ve akıllarda kalacak bir etkinlik olması hedefleniyor. Zirvede dikkat çeken en önemli konu alınan olağanüstü güvenlik önlemleri. 46 devlet ve hükümet başkanın katılacağı zirvede, 30,000 güvenlik görevlisi çalışacak ve İstanbul AWACS erken uyarı uçakları ile izlenecek. NATO vadisi olarak belirlenen, zirve alanı ve otelleri kapsayan bölgede bir AWACS uçağı 24 saat devriye uçuşu yapacak.

7000’e yakın kişinin katılmasının beklendiği, yaklaşık 20 milyon dolara malolacağı tahmin edilen ve son hazırlıkların yapıldığı zirve için, Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet birimleri, tüm bakanlıklar ve İstanbul Belediyesi yoğun işbirliğinde çalışıyor.

Zirve için hava güvenliğinin yanı sıra deniz güvenliği için de ek önlemler konuluyor. İstanbul Boğazı’ndan kontrollü geçişler sağlanacak. Dolmabahçe ve Çırağan saraylarının önünde deniz bariyerleri kullanılacak. İstanbul’a gelecek olan en kalabalık heyet, yaklaşık 1000 kişilik Amerikan heyeti olacak. Ayrıca, Başkan Bush'un da özel zırhlı araçlarla korunacağı öğrenildi.

Öte yandan zirve sırasında, özellikle NATO ve Bush karşıtı gösterilerin olması bekleniyor. İstanbul Valiliği NATO zirvesini protesto etmek, toplantı ve basın açıklaması yapmak isteyenler için İstanbul’un 16 ilçesinde eylem yerleri belirledi. Radyomuza konuşan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul’da gösteriler için özel alan tahsis edilip edilmeyeceği sorusuna, bu tip gösterilerin insanların demokratik hakkı olduğunu, yasaya uygun olarak gösteri yapmak isteyenlere izin verileceğini, ancak kanunsuz gösteri düzenlemek isteyenlere de kanuni işlem yapacaklarını söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise, zirve için güvenlik açısından herhangi bir risk görmediklerini ve bütün önlemleri içeren bir tedbir planlaması yaptıklarını açıkladı.

28 Haziran’da başlayacak zirve öncesi İşgal, NATO ve Bush karşıtı gruplar, ortak basın toplantısı düzenleyerek 27 Haziran'da miting düzenleyeceklerini duyurdu.

Zirvenin gündemi ise, ağırlıklı olarak Afganistan ve Büyük Ortadoğu Projesi konuları olacak. Ayrıca, Irak’a ilişkin gelişmelerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG