Erişilebilirlik

Irak'ın Yeni Devlet Başkanı El Yaver Olacak - 2004-06-01


Irak’ta kurulacak yeni yönetimin cumhurbaşkanlığına Şeyh Gazi el-Yaver seçildi.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, yaptığı açıklamada, halen Irak Yönetim Konseyi dönem başkanlığını yürüten el Yaver'in cumhurbaşkanı seçildiğini doğruladı.

Irak’ta 30 Haziran’da yönetimi devralacak geçici hükümetin kuruluş süreci, atanacak kişiler üzerinde çıkan görüş ayrılıkları nedeniyle çıkmaza girmişti.

Suudi Arabistan ile yakın ilişkileri olan aşiret reisi ve mühendis Şeyh el Yaver'in cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle önemli bir engel aşılmış oldu.

El Yaver, yaşlı devlet adamı Adnan Paçacı'nın cumhurbaşkanlığı önerisini reddetmesi üzerine bu göreve atandı. BM Özel Temsilcisi Brahimi, açıklamasında biri Şii, diğeri Kürt iki başkan yardımcısının da seçildiklerini belirtti.

Açıklamadan hemen sonra Bağdat'taki Kürdistan Yurtsever Birliği Partisi'nin bürosunda meydana gelen patlamada en az 10 kişi öldü. Bununla birlikte bölgedeki Amerikalı yetkililer patlamada ölenlerin sayısının üç olduğunu açıkladı.

Öte yandan Bağdat'ın kuzeyindeki Tikrit kentinde de Amerikan üssü yakınlarında bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az 11 kişinin öldüğü belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG