Erişilebilirlik

Başkan Adayları Ulusal Güvenlik Hakkında Konuştu - 2004-06-01


Amerika’da Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken, adaylar dış politika ve ulusal güvenlik politikaları konusunda seçmenleri bilgilendirmeye çalışıyor.

Demokrat partinin başkan adayı Senatör John Kerry, Florida’da yaptığı seçim konuşmalarında, ulusal güvenlik konusuna değindi.

Senatör Kerry, kitle imha silahlarının teröristlerin eline geçmesini önleyecek planlarını anlattı. Kerry, Başkan olması halinde, eski Sovyet Cumhuriyetlerindeki nükleer silahlar dahil kitle imha silahlarının güvence altına alınması için çalışacağını söyledi. Senatör ayrıca, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programlarının sona erdirilmesi için çabalayacağını da vurguladı.

“Başkan olarak birinci önceliğim Amerikan halkını korumak ve teröre karşı savaşı kazanmaktır. Teröristlerin kitle imha silahlarına ulaşmasını engelleyeceğim ve Amerika’ya düşman devletleri silahlarından arındıracağım. Bu birinci önceliğimizdir.”

Beyaz Saray’da ise öncelik dış politikadaydı. Başkan Bush, Irak’ın yeni geçici hükümetinin kurulmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Başkan ayrıca, Amerika’nın 30 Haziran’da Irak’ta egemenliği Irak halkına devretme kararlılığını bir kez daha dile getirdi.

“Iraklıların ve Koalisyonumuzun iradesi sağlamdır. Şiddet ve terör bizleri caydıramaz. Hep birlikte çalışacak ve Irak’ın geleceğine özgürlüğün hakim olmasını sağlayacağız.”

Bu arada, Senatör Kerry’nin başkanlık kampanyası için yeni bir dizi televizyon reklamı yayına giriyor. 19 eyalette önümüzdeki üç hafta boyunca yayınlanacak reklamlarda Demokrat adayın iç ve dış meselelerdeki deneyimi halka anlatılacak. Reklamlarda ayrıca Kerry’nin Amerika’yı nasıl iyimserliğin sembolü olarak da gördüğü de belirtiliyor.

Başkan Bush’un seçim kampanyası tarafından yayınlanan reklamlarda ise Senatör Kerry’nin terörizm, savunma ve dış politika alanlarındaki tutumu sorgulanıyor.

Son kamuoyu araştırmaları, Kasım ayındaki seçimlerin oldukça çekişmeli geçeceğini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG