Erişilebilirlik

Ombdusmanından New York Times'a Eleştiri - 2004-05-30


New York Times, Irak’ın kitle imha silahları olduğu yönündeki haberlerinde abartılı davranıp eleştirel yaklaşmadığı ve “yanlış habercilik” yaptığı gerekçesiyle eleştiri alıyor.

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden biri olan Times’ın ombdusmanı Daniel Okrent bir hafta içinde ikinci kez silah meselesiyle ilgili kendi haberlerini eleştirdi.

Times’ın editörleri Çarşamba günü yayımlanan bir açıklamayla “yanlış haber” veren bilgi kaynaklarına dayanan haberlere yer verdikleri için özür dilemişti. Editörler, Irak’ta silah üretilen tesisler ve nükleer silahlarda kullanıldığı öne sürülen aliminyum tüplerle ilgili haberlerin doğrulanamadığını kaydetmişti.

Dün de, Okrent, editörleri bu tür haberleri birinci sayfaya koyarken Irak’ın silah programı olduğu düşüncesine karşı çıkan makaleleri daha az öne çıkardıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Okrent, belli konularla ilgili sor işaretleri olan muhabirlerin ya görmezden gelindiğini ya da çekincelerini ifade etme şansı tanınmadığını söyledi.

Editörlerin daha önce yayımlanan eleştirilerini takdirle karşılayan Okrent, bu açıklamanın ancak Times’ın Amerikan yönetiminin Saddam’ın yasaklanmış silahlara sahip olduğuna inanmasına neden olan yanlış bilgi ve analizlerle ilgili bir dizi haber yayınlaması durumunda faydalı olacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG