Erişilebilirlik

Gazze'den Çekilme Planı'nın Oylaması Ertelendi - 2004-05-30


İsrail kabinesi, Başbakan Ariel Şaron’un Gazze ve Batı Şeria’nın bir kesiminden geri çekilme konusundaki ikinci planını görüşmek üzere toplandı.

Ancak bakanların tam desteğini alamayan Şaron, planın oylanmasını bir hafta sonraya erteledi.

Ariel Şaron, bugünkü bakanlar kurulu toplantısını, sert bir mesajla açtı. Başbakan, Gazze’deki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamen boşaltılmasını öngören planına destek almak için köklü değişikliklere gidebileceğini, bunun için gerekirse kabinesindeki bazı bakanları değiştirebileceği uyarısında bulundu.

İsrail askerlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin Gazze’den tamamen, Batı Şeria topraklarından da kısmen çekilmesini içeren Şaron planının gözden geçirilmiş hali, çekilmenin dört aşamada yapılmasını ve her aşamanın, bakanlar kurulu tarafından onaylanmasını öngörüyor.

Aralarında eski başbakan ve şu anda maliye bakanlığı görevini üstlenen Benyamin Netanyahu’nun da bulunduğu dört bakan, çekilme planına karşı olduklarını açıkladı. Netanyahu, Likud Partisi’nce onaylanmayan bu plana destek vermesinin, söz konusu olamayacağını söyledi.

Ariel Şaron’un kabinesinde, yeniden gözden çekilme planına 11 bakan destek verirken, 12’si karşı çıkıyor.

Şaron, plana karşı olduğunu açıklayan Maliye Bakanı Netanyahu’nun, yeniden başbakan olma hırsıyla İsrail halkının isteklerini gözardı ettiğini söyledi.

Bu suçlamaya karşı çıkan Netanyahu ise, asıl suçlunun taviz vermeyi reddeden ve bundan dolayı da hükümet içindeki birliği koruyamayan, Başbakan Şaron olduğunu öne sürdü.

Benyamin Netanyahu, Şaron’un Filistin topraklarından çekilme planında gözle görülür bir değişiklik olmadığını da iddia etti.

Şaron, Bakanlar Kurulu üyelerine, demokratik süreci yaralayacak şantaj taktiklerine son vermelerini istedi.

XS
SM
MD
LG