Erişilebilirlik

Kerry: 'Terörü Yeneceğiz' - 2004-05-28


Demokrat Partinin Başkan adayı Senatör John Kerry, ulusal güvenlik ve dış politika ile ilgili planını ve bu planın temel ilkelerini açıkladı.

Kerry ayrıca, Irak’ta kuvvet kullandığı için Başkan Bush’u eleştirdi ve bugünkü durumun Amerika’nın liderlik konumuna zarar verdiğini savundu.

Kerry Seattle’da yaptığı konuşmada, eğer başkan seçilirse, halkın sesini dinleyeceğini ve ona göre liderlik yapacağını söyledi.

Senatör John Kerry, Başkan Bush’un askeri yetkililerin önerilerini dinlemediğini ve diplomatik kanalları sonuna kadar kullanmadan Irak’a savaş açtığını söyledi. Kerry, kendisi Başkan olursa , uluslar arası bir koalisyon kuracağını, Amerikan ordusunu yeni tehditlerle baş edebilir hale getireceğini; diplomasi ve ekonomik gücü kullanarak ülke güvenliğini arttıracağını vurguladı. Kerry ayrıca, Amerika’yı yabancı petrole bağımlı olmaktan çıkartma sözü de verdi.

Senatör Kerry, 30 Haziran’da Irak’ta egemenlik devri konusunda Başkan Bush’un dünya ülkelerinin desteğini sağlayıp sağlayamayacağını da sorguladı:

“Müttefiklerimiz Irak’a asker gönderecek mi? Bu ülkenin yeniden yapılandırılmasına ciddi mali destek sağlayacaklar mı? Ortadoğu’nun dönüşümü için gerekli çabayı harcama sözü verecekler mi?”

Başkan Bush’un seçim kampanya sözcüsü, Kerry’i Irak meselesini siyasi malzeme yapmakla suçladı. Sözcü, Kerry’nin terörle savaşa olan yaklaşımını “kararsız ve tereddüt dolu” olarak tanımladı.

Kerry seçilmesi halinde kitle imha silahlarının teröristlerin eline geçmesine engel olacağını ve terörle savaşta diğer ülkelerden yardım alacağını savundu. Demokrat aday, içerisinde bulunduğumuz seçim yılında Amerika’ya saldırı hazırlığında olanlara da bir mesajı bulunduğunu söyledi:

“Kimse şüpheye düşmesin. Bu ülke terörizmi yenilgiye uğratmaya kararlıdır.”

Kerry, başkomutan olarak Amerika’nın sahip olduğu bütün gücü kullanarak terör şebekelerini yok edeceğini belirtti.

Kerry’nin yardımcıları, Demokrat Başkan adayının önümüzdeki on gün boyunca ulusal güvenlik üzerine konuşmalar yapacağını kaydetti.

XS
SM
MD
LG