Erişilebilirlik

Genelkurmay ABD'nin Talebini Doğruladı - 2004-05-27


Amerika, Savunma ve Ekonomik İşbirliği anlaşması çerçevesinde İncirlik üssüne yeniden savaş uçağı konuşlandırmak istiyor. Genelkurmay kaynakları ise, Amerika’nın İncirlik’i yeniden kullanmak için başvuruda bulunduğunu doğruladılar. Aynı kaynaklar, bu yöndeki müzakerelerin halen devam ettiğini Amerika’nın Savunma ve Ekonomik İşbirliği çerçevesindeki taleplerinin karşılanabileceğini, ancak bunun dışındaki talepleri için siyasi karar gerektiğini belirttiler. Amerika’nin işbirliği anlaşması dışı taleplerinin ne olduğu konusunda ise bilgi vermekten kaçındılar.

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Genelkurmay ikinci başkanı Orgeneral İlker Başbuğ katıldıkları, “Türkiye, NATO ve Avrupa Birliği perspektifinden kriz bölgelerinin incelenmesi ve Türkiye nin Güvenliğine etkileri” sempozyumunda açıklama yaptı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "Dünya üzerindeki kriz ve istikrarın sağlanamadığı bölgeler incelendiğinde, Türkiye’nin o bölgelere çok yakın bir coğrafyada ve önemli bir konumda olduğu görülmektedir" dedi. Türkiye'nin bu bölgelere yakınlığını uluslararası topluluk için bir şans olarak değerlendiren Özkök, Türkiye'nin laik ve demokratik yapısıyla çevreye istikrarın yayılmasında baş rol üstlenebileceğini söyledi. Genelkurmay Başkanı ayrıca, NATO ve Avrupa Birliği'nin krizlerin önlenmesi ve terörle mücadele gibi konularda işbirliği içinde olmalarının büyük önem taşıdığını belirtti.

Bir başka laiklik mesajı ise Genelkurmay ikinci başkanı Orgeneral İlker Başbuğ dan geldi. Başbuğ aynı sempozyumda yaptığı konuşmada, laiklik sürecini yaşamayan ülkelerin demokratik bir yapıya ulaşamayacağını ifade etti. Orgeneral Başbuğ, Türkiye ve İsrail arasında gerginliğe neden olan İsrail-Filistin çatışmaları ilgili olarak 'Olayların endişe verici boyutlarda devam ediyor' dedi ve İsrail ile Filistin arasında bir çözüm sağlanmadan bölgenin istikrara kavuşmasının mümkün olamayacağını söyledi. Orgeneral Başbuğ, çözüm içinse Amerika ve Avrupa Birliği'nin aynı bakış açısına sahip olmaları gerektiğini belirtti.

Başbuğ ayrıca Afganistan'daki durumun uluslararası toplumun gündemindeki bir diğer konu olduğunu da belirterek, istikrar ve barış için yürütülen çabaların olumlu yönde geliştiğini anlattı.

Bu arada Türkiye-Afganistan arasında uzun süredir çözülemeyen helikopter sorunu konusunda Orgeneral Başbuğ Türkiye'nin NATO talepleri doğrultusunda üç genel maksat helikopterinin ay sonunda Kabil'e göndereceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, bugün yaptığı açıklamada helikopterlerin Pazartesi günü gönderileceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG