Erişilebilirlik

'ABD İncirlik Üssü'nü Yeniden İstedi' - 2004-05-27


Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ABD'nin İncirlik Üssü'ne yeniden savaş uçağı konuşlandırmak istediği yolunda Türk basınında yeralan haberleri doğruladı.

Orgeneral Başbuğ, ABD ile Türkiye arasında daha önce imzalanan savunma işbirliği anlaşmasının yürürlükte olduğunu belirterek, Amerikan ordusunun üsse eğitim maksatlı uçak getirebileceğini söyledi.

Ancak Başbuğ, "bazı istekler için parlamento kararına da gerek duyulabilir" dedi.

ABD Ordusu Irak Savaşı'nın hemen ardından Adana İncirlik'te bulunan savaş uçaklarını ve personelini geri çekmişti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, ABD’nin yeni bir üs, hava ve deniz limanı talebi olduğu yönündeki haberleri yalanladı. Hükümetin bilgileri kamuoyunu paylaştığını ifade eden Gül, hiç bir şeyin saklanmadığını söyledi.

Gül, NTV televizyonuna verdiği demeçte, “Herşey, 1980’den gelen Savunma Anlaşması paralelinde gidiyor. Bazı önerileri var. Bu öneriler anlaşma çerçevesinde olursa kabul görecek” dedi.

ABD’nin askeri eğitim konusunda bazı talepleri olduğunu söyleyen Gül, Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması çerçevesinin dışındaki taleplere sıcak bakmadıklarını vurguladı.

ABD'nin eğitime ilişkin bazı önerilerin olduğunu, bunun üzerinde çalışıldığını anlatan Gül, bu çalışmaların NATO Zirvesi öncesi tamamlanması gerekli olup olmadığı sorulması üzerine "Acil bir durum söz konusu değil." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı röportajında, Afganistan’a bir Türk ekibi gönderileceğinin de sinyallerini verdi.

Afganistan ile Irak’ı karşılaştırmanın hata olacağını anlatan Gül, Irak’ın tersine Afganistan konusunda tüm dünyanın mutabık olduğu bir çalışma yapıldığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG