Erişilebilirlik

26 Mayıs 2004 - 2004-05-26


Amerikan basınında Başkan Bush’un Irak’la ilgili açıklamasının yankıları sürüyor. Muhafazakar Washington Times, Bush’un Irak’a barış ve demokrasi getirme programını başarılı bir şekilde dile getirdiğini savunuyor ve bunun “Pentagon’un savaş sonrasına ilişkin bir planı yoktu” eleştirilerine de cevap niteliğinde olduğunu öne sürüyor. Gazete, Bush’a verilen kamuoyu desteğinin en düşük seviyede olduğunu hatırlatıyor ve yönetimin kararsız seçmenleri ikna etmek için çabalarını sürdürmesi gerektiğini vurguluyor.

"Irak’taki görevin başarıya ulaşması Amerikan halkının desteğine bağlıdır. Sokaktaki Amerikalı, Irak’ta özgürlük ve demokrasinin Ortadoğu için örnek oluşturacağını ve böylece Irak’ın teröristler için bir üs olmaktan çıkacağını anlamalıdır. Bush yönetiminin politikasının kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılması Irak’ta muhtemelen artacak olan askeri faaliyetlerin Amerikalılar tarafından kabullenilmesini kolaylaştıracaktır."

Christian Science Monitor ise Bush’un kaybettiği kamuoyu desteğini yeniden kazanmak için, konuşmasında yapılan hataları da dile getirdiğini ifade ediyor. Bush’un Irak’taki durumu “zor, karmaşık, tehlikeli ve acımasız” gibi sıfatlarla tanımlamasını yeni bir gerçekçilik olarak tanımlayan gazete, Amerikan halkının ise esas olarak Irak’taki askerlerin geri dönmesiyle ilgilendiğinin altını çiziyor.

"Başkan Bush’un konuşması iki noktada odaklanıyordu. Amerikalılara, teröristlerle Irak’ta savaşmanın kendi topraklarında bir saldırı yaşanmasından daha iyi olduğunu hatırlatan Bush, Irak veya Ortadoğu’ya ilişkin çabalardan vazgeçmenin teröristler için zafer olacağı uyarısında bulundu. İkinci olarak da, açıkladığı beş aşamalı plan sayesinde, Iraklıların ülkenin inşasında daha fazla sorumluluk üstleneceğini ve Birleşmiş Milletler ile diğer ülkelerin de sürece katılacağını söyledi. Demokrat Partinin başkan adayı Senatör John Kerry de, Amerika’nın Irak’ta demokrasiyi kurmadan bu ülkeden ayrılamayacağını savunuyor. Ancak yeni başkan kim olursa olsun, Irak’tan çekilme konusunda baskıyla karşılaşabilir."

11 Eylül ve Irak savaşı sonrasında Amerika’nın küresel rolünü değerlendiren New York Times gazetesi yazarı Dick Morris, Amerika’nın polislik değil itfaiye görevi üstlenmesi gerektiğini savunuyor. Eski başkan Bill Clinton ile Demokrat Partinin başkan adayı John Kerry’nin terörle mücadeleyi daha çok polisiye önlemlere indirgediğini öne süren yazar, Bush’un önleyici müdahale doktrinine destek veriyor. Ancak Dick Morris, Irak örneğinden yola çıkarak yangın söndürme görevi ile yeniden inşa sürecinin ayrıştırılmasını öneriyor.

"Ordumuzu asıl görevi olan savaşmak konusunda yoğunlaştırır ve yeniden inşa süreci ile sosyal çalışmaları başkalarına bırakırsak, hem savaşların maliyetini azaltır, hem de küresel güvenlik ve istikrarın korunmasına daha çok katkıda bulunabiliriz. İtfaiyeciler olarak kendimizi gösterdik. Eğer diğer ülkeler, Irak’ta barışı sağlayamaz ve karmaşa yaşanırsa, yeni yangını söndürmeye hazır olmalıyız. Gerektiğinde müdahale etmek üzere, askerlerimizi hazır tutmalıyız. Bu arada, İran, Sudan ve Kuzey Kore gibi belik hepsi askeri müdahale gerektirmeyecek başka yangınlar var. Ama itfaiye görevlileri hazır olmalı. Kendilerine başka yerde ihtiyaç duyulurken, polislik görevine saplanıp kalmamalı."

Washington Post ise, Ebu Gureyb cezaevinde Iraklı tutuklulara yapılan kötü muameleden hareketle Amerikan ordusu için çalışan taşaron şirketlerin faaliyetlerini mercek altına alıyor. Ebu Gureyb skandalında büyük ölçüde sivillerin öne çıktığını hatırlatan gazete, ordu adına çalışan özel şirketlerin konumunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

"Esirlerin sorgulanması hassas bir konudur. İyi tanımlanmış kurallar çerçevesinde, iyi eğitimli ve tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Amerika’nın da öğrendiği gibi, üniformalı herkes bu kriterlere uymuyor. Ancak siviller de bu iş için uygun değil. Kötü muamele suçlamasıyla 7 asker hakkında dava açılmışken, askeri yasalara tabi olmayan özel şirketlerin çalışanları söz konusu olduğunda süreç çok daha yavaş işliyor."

XS
SM
MD
LG