Erişilebilirlik

Kaddafi Arap Birliği Zirvesi'ni Boykot Etti - 2004-05-22


Arap Birliği zirvesi gündeminde İsrail’in Refah’taki operasyonu, Irak’taki gelişmeler, ABD yönetiminin Suriye’ye uygulamaya başladığı yaptırımlar ve Arap ülkelerindeki reform konuları yeralıyor.

Tunus'taki zirveye 22 Arap ülkesinden sadece 14’ü toplantıya devlet başkanı düzeyinde katılıyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi, açılıştan yarım saat sonra, birlik sekreteri Amr Musa, Arap Birliği'nde reformlar konusunda konuşmaya başlayınca oturum salonunu terk etti.

Arap liderlerin, zirve sonunda yayınlanacak bildiride ilk kez İsrailli ve Filistinli sivillere düzenlenen saldırıları kınayacakları bildiriliyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, zirveye uluslararası terörizm ve İsrail'in uyguladığı devlet terörizmi konularında bir rapor sundu.

Zirve sekiz hafta önce yine Tunus'ta yapılacaktı. Ancak evsahibi hükümet, zirvede kabul edilmesini istediği ekonomik ve siyasi reformlarla ilgili deklarasyon için uzlaşma olmadığını gerekçe gösterip erteleme kararı almıştı.

Kaddafi Arap Birliği'nden Çekilme Tehdidinde Bulundu

Libya lideri Muammer Kaddafi, gündemi protesto ederek Arap Birliği zirvesinin açılış oturumunu terk etti.

Kaddafi, 22 ülkeden oluşan örgütten Libya’yı tümüyle çekme tehdidinde de bulundu.

Libya lideri benzer tehdidi geçmişte de yapmış ancak yerine getirmemişti.

Kaddafi’nin hangi gündem maddesine karşı çıktığı açıklık kazanmadı.

Diplomatik çevreler, daha önce zirvenin ertelenmesine yol açan görüş ayrılıklarına rağmen Arap liderlerin bu kez görüş birliği içinde olduklarını göstermek istediklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG