Erişilebilirlik

'Irak'ta Acil Önlem Alınması Lazım' - 2004-05-20


Amerikan Senatosu’nda düzenlenen bir oturumda uzmanlar Irak’ın geleceğini tartıştı. Irak’ta güvenliğin sağlanması ve siyasi durumun düzelmesi için acil önlemler alınması gerektiği belirtildi.

Senato Dışilişkiler Komisyonunda görüşlerini açıklayan uzmanlar Amerika’nın, Irak halkının maddi ve manevi desteğini kazanmak için ne yapması gerektiği konusu üzerinde durdular.

Washington’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar merkezinde görevli Anthony Cordesman, Irak halkının Amerika’ya yönelik kuşkularının, kısmen Amerika’nın İsrail-Filistin uyuşmazlığında izlediği politikadan kaynaklandığını söyledi.

Cordesman, Senato komisyonunda bilgi verirken Amerika’nın İsrail-Filistin uyuşmazlığı ile ilgili barış çabalarının Arapların gözünde yetersiz olduğunu ve bunun, Irak’ı yeniden imar çabasına zarar verdiğini vurguladı:

"Orta doğu barış sürecini canlandırmadan Irak’ta başarıya ulaşamaz ya da işleyen bir strateji geliştiremeyiz. İsrail ve Filistin yönetimleri üzerine sürekli ve görünür bir baskı uygulamak gerekiyor. Bu da şu demek: Amerika’nın Filistinlilere terörizmi durdurması için yaptığı baskı, İsrail’e Yahudi yerleşim bölgelerini durdurması için yapacağı baskıyla eş düzeyde olmalıdır."

Komisyonda görüş belirten Körfez bölgesindeki Amerikan kuvvetlerinin eski komutanı emekli Orgeneral Joseph Hoar ise, NATO’nun Irak’a müdahele etme zamanı geldiğini söyledi:

"Irak’ta müttefiklerin desteğini genişletmek şarttır. Bize katılacak NATO ülkelerine askeri, siyasi ve belki de mali destek sağlamaları için fırsat vermeliyiz."

Oturuma katılan uzmanlar, Amerika’nın Birleşmiş Milletler’i, yeni geçici Irak hükümetini kurma çalışmalarında desteklemesi gerektiği görüşünde birleştiler.

Seçilen hükümet üyelerinin Irak halkının her kesimini temsil etmesi gerektiğini belirten uzmanlar şimdiki Yönetim Konseyi’nin, olumlu davranmayan üyelerine yeni hükümette yer verilmemesi gerektiğini vurguladılar.

Uzmanlar 30 Haziran’da göreve başlayacak yeni Irak hükümetinin ülkede güvenliği sağlamada önemli rol üstlenmesi gerektiğini de vurguladılar.

Hoover Araştırma kurumu uzmanlarından Larry Diamond, Amerika’nın bu alanda yardımcı olabileceğini söyledi. Uzman, Amerika’nın yeni Irak ordusu ve polisini oluşturma ve eğitme çabalarını hızlandırması gerektiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG