Erişilebilirlik

Bush'tan İsrail ve Filistinlilere Çağrı - 2004-05-19


Başkan Bush İsrail ve Filistinlileri Gazze’de tırmanan şiddete son vermeye çağırdı. Başkan, Filistinli göstericilere İsraillilerin saldırısı sırasında neler olduğunun açıklığa kavuşturulmasını da istedi.

Başkan Bush Filistinliler ve İsrailliler için bir mesajı olduğunu söyledi:

“Barışı gerçekleştirebilmek için masum insanların hayatına saygı göstermek gerekir.”

Ancak Başkan, Gazze’nin güneyinde Filistinli göstericilere saldıran İsrail güvenlik kuvvetlerinin birçok kişinin ölümüne yol açması olayının ayrıntılarına girmedi. Başkan, konu ile ilgili bilgileri önce İsrailli yetkililerden duymak istediğini belirtti:

“Hükümet, bu konuya bir açıklık getirecek. Henüz kendileriyle konuşmadım ancak tarafların, masum insanların hayatına saygı göstermesi gerektiğini söylemeye devam edeceğim”.

Başkan bu açıklamaları Irak ve Amerikan ekonomisinin konu edildiği kabine toplantısının ardından yaptı.

Erken saatlerde Beyaz Saray sözcüsü, Gazze’deki son olaylardan Yönetimin kaygı duyduğunu bildirmişti.

Scott McClellan, Dışişleri Bakanlığının meselenin taraflarıyla yakın iletişim içerisinde olduğunu ve olayların yakından takip edildiğini kaydetti.

Başkan Salı günü İsrail’i destekleyen açıklamalar yapmıştı ve dolayısıyla son yaşananlar kendisi için son derece hassas bir durum yaratıyor.

Başkan, Washington’da İsrail yanlısı bir gruba hitap etmiş ve İsrail devletinin güvenliğine olan bağlılığı dile getirmişti.

Başkan Bush, devam eden şiddete rağmen barışın hala olanaklı olduğuna duyduğu inancı da vurgulamıştı.

İsrailliler, Mısırdan İsrail’e silah kaçakçılığını önlemek için Gazze operasyonunu düzenlediklerini savunuyor. Sharon Hükümeti, yıkılan evlerin bazılarının silah kaçırmakta kullanılan tünellerin üzerinde olduğunu iddia etmiş ve bu evlerin İsrail’e saldırı düzenleyen militanlarca barınak olarak kullanıldığını söylemişti.

XS
SM
MD
LG