Erişilebilirlik

Blair Ankara'da Sezer ve Erdoğan'la Görüştü - 2004-05-17


İngiltere Başbakanı Tony Blair Ankara’daki temaslarında Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan la görüştü. Blair, Erdoğan’la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında İngiltere’nin Türkiye’yi Avrupa Birliği'ne üye olarak görmek istediğini ve Türkiye'yi bu konuda tamamen desteklediğini söyledi. Blair ayrıca, Aralık ayında Türkiye’ye Avrupa Birliği için müzakere tarihi verilirse, bunun hem Türkiye hem İngiltere hem de Avrupa Birliği açısından önemli bir gelişme olacağını belirtti.

İngiltere Başbakanı Kıbrıs konusundaki soruları da yanıtladı ve Kıbrıslı Türklerin çabalarını göz önünde bulundurarak Kuzey Kıbrıs'taki ambargoların kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Tony Blair, Annan planının referandumdan geçememesini ise talihsizlik olarak niteledi.

Irak'taki son gelişmeleri de değerlendiren İngiltere Başbakanı, bugün Bağdat ta öldürülen Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin başkanı İzzeddin Selim’e düzenlenen bombalı saldırı konusunda "Demokrasi için savaşan bir lider öldürüldü ve bu tür olaylar Irak'tan neden kolay çıkılamıyacağını gösteriyor" dedi. Bir gazetecinin Irak’taki kaos nedeniyle ülkesinde Blair'in zor günler geçirdirdiğini hatırlatması üzerine İngiltere Başbakanı, liderliğin zor durumlarda gitmeyi değil sorunlarla yüzleşmeyi gerektirdiği cevabını verdi ve "Irak'ta zor durumdayız ama bu durumda Irak'ı bırakamayız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Türkiye ve İngiltere arasında Kuzey Kıbrıs'ın izolasyonunun kaldırılması, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci ve terörizme karşı ortak mücadele konularında bir eylem planı oluşturduklarını söyledi. Irak'ta olanları iyi olarak niteleyemeyeceklerini söyleyen Erdoğan, Irak'a asker gönderme konusundaki bir soruya karşı "Türkiye'nin Irak'a sadece insani yardım gönderdi, asker gönderilmesi söz konusu değil" dedi.

Bu arada, Blair’in Türkiye ziyareti hem Ankara hem de İstanbul'da protestolara neden oldu. Ankara’da Kamu Emekçileri Sendikalari Ankara Şubeler Platformu üyesi bir grup Güvenpark’ta, “Eli kanlı Blair Irak’tan elini çek”, “Irak’taki işgale son” gibi sloganlar atarken, İstanbul’da kendilerini “NATO ve Bush karşıtı” olarak tanımlayan bir grup, Beyoğlu’nda İngiliz Başkonsolosluğu'nun yakınlarında gösteri yaparak ziyareti protesto etti.

İngiltere Başbakanının ziyareti sırasında alınan olağanüstü güvenlik önlemleride dikkati çekti. Tony Blair, Başbakan Erdoğan’la yediği akşam yemeğinin ardından dün gece Türkiye’den ayrıldı.

XS
SM
MD
LG