Erişilebilirlik

Tony Blair Ankara'da - 2004-05-17


İngiltere Başbakanı Tony Blair, çalışma ziyareti için günübirliğine Ankara'ya gitti..

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilen Blair, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi.

Tony Blair, görüşmeden sonra yapılan ortak basın toplantısında, “İngiltere Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne üye olarak görmek istiyor” dedi.

14 yıl aradan sonra bugün Türkiye’yi bir İngiliz Başbakanı ziyaret etti. İngiltere Başbakanı Tony Blair Ankara’daki temaslarında Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan'la görüştü. Blair, Erdoğan’la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında İngiltere’nin Türkiye’yi Avrupa Birliği'ne üye olarak görmek istediğini ve Türkiye'yi bu konuda tamamen desteklediğini söyledi. Blair ayrıca Aralık ayında Türkiye’ye Avrupa Birliği için müzakere tarihi verilirse bunun hem Türkiye hem İngiltere hem de Avrupa Birliği açısından önemli bir gelişme olacağını vurguladı.

İngiltere Başbakanı ayrıca Kıbrıs konusundaki soruları da yanıtladı ve Kıbrıslı Türklerin çabalarını göz önünde bulundurarak Kuzey Kıbrıs'taki ambargoların kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Tony Blair Annan planının referandumdan geçememesini ise talihsizlik olarak niteledi.

Irak taki son gelişmeleri de değerlendiren İngiltere Başbakanı, "Bugün Bağdat'ta öldürülen Irak geçici hükümet konseyinin başkanı İzzeddin Selim’e düzenlenen bombalı saldırı gösteriyor ki demokrasi için savaşan bir lider öldürüldü ve bu tür olaylar Irak'tan neden kolay çıkılamıyacağını gösteriyor" dedi. Bir gazetecinin Irak’taki kargaşa nedeniyle ülkesinde Blair'in zor günler geçirdirdiğini hatırlatması üzerine İngiltere Başbakanı, liderliğin zor durumlarda gitmeyi değil sorunlarla yüzleşmeyi gerektirdiğini söyledi ve Irak ta zor durumdayız ama bu durumda Irak'ı bırakamayız dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye ve İngiltere arasında Kuzey Kıbrıs'ın izolasyonunun kaldırılması Türkiye nin Avrupa Birliği süreci ve terörizme karşı ortak mücadele konularında bir eylem planı yaptıklarını söyledi. Erdoğan Irak'ta olanları iyi olarak niteleyemeyeceklerini söyleyen Erdoğan, Irak'a asker gönderme konusundaki bir soruya karşılık Türkiyenin Irak a sadece insani yardım gönderdirdiğini asker göndermenin söz konusu olamayacağını söyledi.

Bu arada Blair’in Türkiye ziyareti hem Ankara hem de İstanbul da protestolara neden oldu. Ankara’da Kamu Emekçileri Sendikalari Ankara Şubeler Platformu üyesi bir grup Güvenpark’ta, “Eli kanlı Blair Irak’tan elini çek”, “Irak’taki işgale son” gibi sloganlar atarken, İstanbul’da kendilerini “NATO ve Bush karşıtı” olarak tanımlayan bir grup ise Beyoğlu’nda İngiliz Başkonsolosluğunun yakınlarında gösteri yaparak ziyareti protesto ettiler.

İngiltere Başbakanının ziyareti sırasında alınan olağanüstü güvenlik önlemleride dikkati çekti. Tony Blair Başbakan Erdoğan’la yiyeceği akşam yemeğinin ardından bu akşam saatlerinde Türkiye’den ayrılacak.

XS
SM
MD
LG