Erişilebilirlik

Ortadoğu Sorunları İçin İşbirliği Çağrısı - 2004-05-16


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak konusunun yanı sıra, İsrail-Filistin sorununa da ortak bir yaklaşım için daha güçlü bir işbirliği geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Ürdün’ün Ölü Deniz kıyısında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Colin Powell’ın temaslarını, Amerika’nın Sesi radyosundan Sonya Pace izledi.

Ürdün’ün Ölü Deniz kıyısında dünyanın önde gelen siyasi liderlerini ve işadamlarını bir araya getiren toplantının gündemini büyük ölçüde Ortadoğu’da, özellikle de Irak’ta artan şiddet olayları ve istikrarsızlık işgal etti.

Powell, İsrail-Filistin sorununda bir yol alınmadığını kabullenirken, Ortadoğu barış planının tekrar devreye sokulması için yeniden girişimlerin başlatılması gerektiğini ifade etti.

Powell aynı zamanda , İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Gazze’deki Yahudi yerleşim birimlerinden tamamen, Batı Şeria’dakilerden de kısmen çekilmeyi öngören planına verilen desteği savundu. Powell şöyle konuştu:

"Başkan Bush’un Şaron’un planına destek vermesinin nedeni, Ortadoğu Barış Planı’nda bir ilerleme sağlanamıyor olmasıydı. Şaron ise, yeni bir çekilme planıyla geldi. Biz de bunun kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu düşündük, çünkü ilk kez İsrail yeni yerleşim birimlerinin inşa edilmesinden değil, aksine vazgeçilmesinden söz ediyordu."

Powell, Başkan Bush’un, bölgede gelişen son koşullar çerçevesinde İsrail’in bazı Filistin topraklarına el koymasına destek vermesini de savundu. Bunun barış sürecinin ilerletilmesi için gerekli olduğunu öne süren Powell, Amerika’nın gelecekte bir Filistin devleti kurulmasını amaçladığını ve İsrail-Filistin sorununun çözümünde iki tarafın da anlaşmaya vardığı bir çözümden yana olduğunu vurguladı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun toplanmasından önce Dışişleri Bakanı Powell, Filistin Başbakanı Ahmet Kureya ile Amman’da bir araya geldi. Powell Kureya’ya Şaron’un çekilme planına destek vermesi çağrısında bulundu ve bunun ileride bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yardımcı olacağını belirtti.

Powell, Irak’ta uluslararası işbirliği yönünde de çağrıda bulundu. Bakan, Irak’ta geçici hükümeti oluşturmaya çalışan Birleşmiş Milletler Irak Temsilcisi Lakhdar Brahimi’yle yakın işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

Colin Powell aynı zamanda Irak’ta Haziran sonunda kurulacak yeni hükümetin, bu ülkede asayişi korumak amacıyla Amerikan askerlerinin kalmasına izin vereceğinden de emin olduğunu belirtti.

Powell’ın Irak’ın Ebu Gureyb cezaevinde çekilen ve Amerikan askerlerinin Iraklı esirlere kötü muamele ettiklerini belgeleyen fotoğraflar konusunda da, oldukça sert açıklamalar yaptı:

"Bu fotoğraflarda gördüklerimiz, beni ve bütün Amerikalıları şok etti. Gördüklerimiz, bir asker ve ulus olarak savunduğumuz değerlerle tamamen zıt."

Colin Powell fotoğraflarda görülen manzaraların, bölgedeki diğer ülkelerin Amerika’ya yönelik görüşlerini de etkileyeceğine dikkat çekerken, bu suçların cezasız kalmayacağı yönünde güvence verdi. Powell, Iraklı esirlere yapılan muamelelerin, Amerika’nın Irak’ta yapmaya çalıştıklarını gölgelememesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG