Erişilebilirlik

Rumsfeld'e Yönelik Ağır Suçlama - 2004-05-16


New Yorker dergisi, Irak’taki tutukluların sert bir biçimde sorgulanması talimatının bizzat Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’den geldiğini öne sürdü, ancak bu iddia Pentagon tarafından yalanlandı.

Dergi, ismini açıklamadığı eski ve halen görev başında olan Amerikan istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberde, Rumsfeld’in Iraklı tutuklulara fiziki baskı ve cinsel aşağılama yöntemleri uygulanmasını onayladığını duyurdu.

Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, bu iddiayı “tuhaf ve hatalarla dolu” sözleriyle tanımlayarak yalanladı. Sözcü, "Bu bir komplo teorisi, yanlışlarla dolu, iddiaların sahibi yok" yorumunda bulundu.

Bu arada, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin Demokrat üyesi Senatör Carl Levin, Fox televizyonuna yaptığı açıklamada, komitenin derginin iddiasının doğru olup olmadığını ortaya çıkarmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Dergide daha önce de, aralarında çırılçıplak soyulduktan sonra köpeklerle korkutulan bir Iraklının da göründüğü Ebu Gureyb cezaevindeki tutsaklara yapılan kötü muameleyi sergileyen fotoğraflar yayınlanmıştı.

Geçtiğimiz hafta, sürpriz şekilde Irak’a giderek Ebu Gurayb cezaevini ziyaret eden Rumsfeld, askeri sorgulama tekniklerini savunmuş, Cenevre Konvansiyonu’na uygun hareket edildiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG