Erişilebilirlik

Amerikalı Komutan Senato'ya İfade Veriyor - 2004-05-11


Amerikan Senatosu’nun Silahlı Kuvvetler Komisyonu, Iraklı tutukluların Amerikan askerleri tarafından işkence edilmesi hakkında rapor hazırlayan bir komutanın ifadesini alıyor.

General Antonio Taguba, raporunda soruşturmacıların 'sadistçe, kaba ve ahlaksız' olarak nitelediği çok sayıda kötü muamele olayı saptadıklarını belirtiyor.

Mart ayında tamamlanan raporda, Iraklı tutuklulara işkencenin, sorgularına yardımcı olması için, Amerikan askeri istihbaratı tarafından teşvik edildiği de vurgulanıyor.

Basın ve televizyona yansıyan ayrıntılı işkence haber ve fotoğrafları dünya çapında tepki yaratırken Savunma bakanı Donald Rumsfeld’in istifası istendi.

Ancak Başkan Bush, dün 'mükemmel görev' yaptığını belirterek, Rumsfeld’i yeniden kuvvetle destekledi.

Müttefiklerden Amerika'ya Kınama

Amerika’nın terörle mücadeledeki iki önemli müttefiki Irak’ta tutuklulara işkence olayından ötürü Amerika’yı kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanı, dün yaptığı açıklamada, işkencenin Cenevre sözleşmesinin açık bir ihlali olduğunu vurguladı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, hükümetinin tutuklulara işkence olayına şaşırdığını ve üzüntü duyduğunu bildirdi. Berlusconi, işkencenin Irak’ta barışın önünde büyük bir engel olduğunu da kaydetti. İtalya Başbakanı kapsamlı bir soruşturma yapılarak sorumluların cezalandırılmasını da istedi.

Fischer tutsaklar konusunu görüşecek

Bu arada, Washington’da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, önümüzdeki saatlerde Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’le biraraya gelecek.

Görüşmede, Amerikalı askerlerin Iraklı tutsaklara işkence yapması konusunun da ele alınması bekleniyor.

Üç günlük resmi bir ziyaret için Amerika’da bulunan Fisher, Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice ve Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyeleriyle de danışmalarda bulunacak.

XS
SM
MD
LG