Erişilebilirlik

'Amerika'da Bilimadamı Sıkıntısı Olabilir' - 2004-05-10


Amerika’da hükümete ve Kongre’ye danışmanlık yaban bilim adamları heyeti, Amerika’nın bilimde öncü olma özelliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Hazırlanan rapora göre, öğrencilerin bilime karşı ilgilisi giderek azalıyor ve ülke, giderek daha çok yabancı bilim adamlarına bağımlı hale geliyor.

Ulusal Bilim Konseyi’nin yeni raporu, Amerika’nın, teknolojideki öncülüğünü sürdürdüğünü belirtiyor. Amerika, bilim ve teknolojiye ayırdığı maddi ve insani kaynak açısından hala lider durumda...

Durum böyleyken, Ulusal Bilim Konseyi’ni kaygılandıran nedir? Konseyden Robert Richardson, bilim alanında eğitim gören Amerikalıların sayısının giderek azaldığını söylüyor.

“1975 yılından bu yana bilim ve teknoloji konularında eğitim gören ve yaşları 18 ila 24 arasında gençler bakımından dünya çapında bir sıralama yapıldığında Amerikanın son 30 yılda, üçüncülükten 17inci sıraya gerilediğini görüyoruz. Dolayısıyla gelecek nesiller açısından rekabet gücü yitiriliyor”

Bilim adamı sıkıntısı giderek büyüyor. Buna, Amerika’nın ekonomik alandaki ilerlemesi de katkı sağlıyor ve teknik adama duyulan ihtiyaç da giderek büyüyor.

Amerika geçmişte bu açığı, yabancılarla kapatmaya çalıştı. Kısa zaman öncesine kadar Amerika’da bilim ve teknoloji alanında master eğitimi alan yabancıların oranı yüzde 30, doktora eğitimi alanların oranı ise yüzde 40 idi.

Ulusal Bilim Konseyi, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra bu oranın büyük ölçüde düştüğünü zira, vize koşullarının sıkılaştığını belirtiyor. Dahası, Rusya ve kalkınmakta olan Asya ülkeleri bilim ve teknoloji konularına daha fazla yatırım yapmaya başladı.

Konsey Başkanlığına vekalet eden Arden Bement, kalkınmakta olan ülkelerin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin büyümeyi hızlandırdığını anlamaya başladığını söylüyor.

Amerika, hala bilim alanında yazılmış makalelerde öncü konumunu sürdürse de, bu açıdan 1992 yılındaki seviyesinden bir adım daha öteye gidemedi. Güney Asya ülkeleri teknik alanlardaki rekabet gücünü bilim ve teknoloji konularında yazılmış araştırma ve makaleleriyle de gösteriyor.

Cornell Üniversitesinden Robert Richardson gençleri bilim eğitimi görmeleri konuda teşvik etmek gerektiğini söylüyor. Richardson, bilimsel araştırmalar ve elemanların eğitimine yeterli paranın harcanmaması durumunda Amerika’nın gelecekte bilim yarışında geri kalabileceği tehlikesine dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG