Erişilebilirlik

Anneler Silaha 'Hayır' Dedi - 2004-05-10


Dün Washington’de on binlerce kişi Anneler Günü dolayısıyla silah ve bu silahların yarattığı toplumsal şiddetin durdurulmasını istemek için düzenlenen büyük gösteriye katıldı. Bir Milyon Anne’nin yürüyüşünde Amerika’nın her tarafından yüzbinlerce kişi vardı.

Bir Milyon Anne’nin yürüyüşü, el silahlarıyla işlenen cinayetlerin aileler üzerinde yarattığı yıkıma dikkati çekmek amacıyla yapıldı. İlki 2000 yılında düzenlenen ve bu yıl tekrarlanan gösteri Amerika’nın dört bir köşesinden yüz binlerce silah karşıtını biraraya getirdi. Dün gün boyu devam eden gösteri, çeşitli dinleri temsil eden din adamlarının dualarıyla, Kongre’nin önünde başladı ve öğleden sonra Beyaz Saray’a yakın bir caddede sona erdi.

Dua bölümünde, Ulusal Kiliseler Konseyi adına konuşan Brenda Girton Mitchell gösteriye katılanları ve tüm ülkeyi, silahların serbest olmasının yol açtığı şiddete karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.

“Bugün ulusumuz başkentinde şiddete karşı çıktığımızı insan hayatına silahlardan daha çok değer verdiğimizi göstermek için toplandık. Ailelerimize karşı saldırının durdurulması ve güvenliğimizin sağlanması için bu yürüyüşü düzenledik.”

Gösterinin sabahki dini bölümünde Müslüman, Yahudi, Hindu din adamları konuşmalar yaptı. Dini ve etnik kitlelerin müzikleri dinlendi. Hindu lider Asha Chand gösteriye katılanları toplumsal birlik içinde olmaya çağırdı. ACT VOICE

“Tanrı bize barış versin. Tanrı Amerika’yı, büyük bir sosyal amaç için burada toplananları korusun. Barış hakim olsun, şiddet sona ersin. Tanrı barış, barış, barış versin.”

Topluluk,hep birlikte Amerikan tarihinin ünlü halk şarkılarından We Shall Overcome’ı hep bir ağızdan söyledi.

Amerika’da evlerde silah bulundurmak, anayasayla korunan bir hak. Bu hakkı sınırlamak için anayasada değişiklik yapılmasına direnen çok güçlü lobiler var. Ancak bu silahlar özellikle gençler arasında pek çok ölüme yol açıyor. 2000 yılında Amerika’da bin sekiz yüz çocuk ve genç silahla öldürüldü. Bir başka rapora göre de, 19 yaşından küçük gençler arasında silahla vurularak öldürülme olasılığı, trafik kazalarındaki ölümlerden sonra ikinci sırada.

Bu yürüyüşten birkaç kilometre uzaklıkta Anayasanın kişilerin silah taşımasını bir hak olarak kabul eden maddesinden adlarını alan Second Amandment Sister - İkinci Madde Kızları- adlı grubun üyeleri de bir karşı gösteri yaptı. Bu örgüte üye Lynn Niznik, kendi grubunun gösterisine katılanların sayısının silahların yasaklanmasını isteyen Anneler gösterisine katılanlardan çok düşük kalmasını şöyle açıkladı:

“Sayının düşüklüğünü tam olarak izah etmek kolay değil ama, bizi, örgütümüze üye olmadan da destekleyen çok kişi var. Üyelerimiz dışında pek çok kişiden önemli ölçüde sessiz destek görüyoruz.”

Bu gösteriye katılan genç bir kadın da, New Mexico eyaletinde, yaşadığı küçük kasabada silah taşımanın ailevi bir gelenek olduğunu, annesi, babası, kardeşi, kuzen ve yeğenleri dahil bütün alenin ve kasaba halkının silah sahibi olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG