Erişilebilirlik

Amerikalılar Şaşkınlık İçinde - 2004-05-10


Amerika’da halk, Bagdat’ta, Ebu Gureyb hapishanesinde yaşananlarla ilgili olarak basında çıkan haberleri ve Amerikalı askerlerin Iraklı mahkumlara uyguladıkları şiddetin fotoğraflarını gördükçe, büyük bir şaşkınlık ve şok yaşıyor. Çoğu Amerikalı, olayları öfkeyle izliyor. Amerika’nın Sesi muhabirleri, ülkenin değişik yerlerinde yaşayan Amerikalılarla konuştu ve görüşlerini sordu.

Başlarına çuvallar geçirilmiş, çırılçıplak Iraklı mahkumların aşağılayıcı pozlar vermeye zorlandığı resimler henüz hafızalarda çok taze... Florida’da yaşayan Rose Soucias gibi pek çok Amerikalı, Iraklı mahkumlara yapılanları ‘Tüyler ürpertici’ buluyor. Soucias şöyle diyor:

"Onların böyle şiddete maruz kaldıklarını öğrendiğimde gerçekten büyük bir şok geçirdim. Kendimi çok kötü hissettim."

New York’ta yaşayan bir avukat ise, gördükleri karşısında hissettiklerini daha da sert sözlerle açıklarken şöyle konuşuyor:

"Bu olup biten, utanç verici olaylara karşı şu anda tepki göstermeyen birileri olacağını hayal bile edemiyorum. Amerika’nın dünya çapında itibarını bu kadar kaybettiği bir başka dönem hatırlamıyorum. Bu durum, neredeyse bir Amerikalı olmaktan utanç duymama yol açtı."

Ancak, Houston’da oturan bu Amerikalı gibi, savaş zamanında böyle olayların yaşanmasının normal olduğunu düşünenler de var. Teksaslı bu kişiye göre savaş zaten ‘cehennem’in ta kendisi: "Olaylar bu şekilde yaşanacak. Evet, bunların olması bir utanç kaynağı ancak bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok."

Los Angeles’ta yaşayan Steve adındaki bu Amerikalı ise, Irak’a gönderilen genç askerlerin de baskı ve şiddete maruz kaldıklarına dikkat çekiyor:

"Oraya çok genç yaşta, henüz olgunlaşmamış insanları gönderdik. Böyle hazırlıksız olarak oraya personel gönderirseniz, işte bunlar başınıza gelir."

Yine New York’tan, borsacı Barry Hartglass, ortaya çıkarılan bu olayların, birkaç kişinin yaptığı istisnai eylemler olduğuna inanıyor ve şöyle konuşuyor. "Bu adamakıllı soruşturulmalı ve insanlar, özellikle emir-komuta zinciri yeniden gözden geçirilerek disipline sokulmalı."

Teksaslı bir anne ise, 'bütün ülkelerde sorunlar yaşanabilir' diyor ve ekliyor: "Bizim ordumuzda bile... Harika olduğu kadar sorunlar da var tabii.. Her yerde var sorunlar. Sadece bunu anlamanız gerek. Bence harika bir başkanımız var ve bu olup bitenler karşısında çok kızgın. Bence, herşeyin kaynağına kadar inerek, bu konuda en doğru olanı yapacak."

Daha önce Orta Doğu’da bir petrol şirketi için çalışmış ve bir süre yaşamış olan Elizabeth Davis ise, açığa çıkarılanların son derece yıkıcı şeyler olduğunu söylüyor. Houstonlı genç kadın, bu olanlardan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld dahil olmak üzere en baştakilerin sorumlu tutulmaları gerektiğini belirtiyor: "Bence Donald Rumsfeld, eğer sadece kendini değil, gerçekten ülkesini düşünüyorsa, yeminine bağlı kalmalı ve hemen istifa etmeli. Aksi takdirde, dünyanın diğer ülkeleri, özellikle Araplar bir daha bize asla saygı duymayacaklar." New York’ta bilgisayar teknisyenliği yapan bir başka Amerikalı Titus Thompson da, olanları ilk duyduğunda kendini çok kötü hissettiğini söylüyor, ancak Başkanın bu konuda özür dilemesi gerektiği görüşüne katılmıyor: "Zaten bunun çok uygunsuz olduğunu ve sorumlu olanların yasalara göre cezalandırılacağını söyledi." Los Angeles‘tan bir başka kadın da, Iraklılar tarafından girişilen saldırılarda arkadaşlarını kaydeben Amerikalı askerlerin kızgınlıklarını anladığını söylüyor, ancak yine de yapılanları kınıyor ve şöyle diyor: "Kızgındılar. Ancak, yine de bu olanları haklı göstermiyor. Sadece, bizim de, askerlerimizi öldüren insanlar kadar kendimizi kötü hissetmemize neden oluyor."

XS
SM
MD
LG