Erişilebilirlik

Çeçen Lider Öldürüldü - 2004-05-09


Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de bir stadyumda meydana gelen patlama, Rusya tarafından desteklenen Çeçen Devlet Başkanı Ahmet Kadirov ve diğer 5 kişinin ölümüne yol açtı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kadirov'un ölümünü doğruladı ve kendisinden "kahraman" diye söz etti.

Ölenler arasında Çeçen Devlet Konseyi Başkanı Hüseyin İsayev ve Reuters Haber Ajansı’na çalışan fotomuhabiri Adlan Hasanov da bulunuyor.

Eski Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası’nı yenilgiye uğratmasının yıldönümü dolayısıyla, Grozni'deki Dinamo stadyumunda yapılan töreni izleyenler arasında, Çeçenistan'daki Rus kuvvetlerinin komutanı General Valeri Baranov da bulunuyordu.

Rus general, sayısı 50’ye yaklaşan yaralılar arasında bulunuyor.

Patlamaya, davetlilerin oturduğu tribünün altına yerleştirilmiş bir mayının yol açtığı konusunda haberler alınıyor. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, olaydan ayrılıkçı Çeçenleri sorumlu tuttu. İtar-Tass ajansı, şüpheli görülen beş kişinin tutuklandığını bildirdi.

Grozni’de meydana gelen patlamada Devlet Başkanı Ahmet Kadirov’un ölmesi, Çeçenistan’a ne tür gelişmelere yol açacak, bu soruyu Ankara’daki Avrasya Araştırmalar Merkezi Kafkasya uzmanlarından Hasan Kanbolat’a yönelttik. Hasan Kanbolat'la Melek Çağlar'ın yaptığı söyleşiyi, yukarıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Çeçenistan, 1990'ların başlarında, Cevher Dudayev liderliğinde, Rusya'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Rus askerleri, ayrılıkçı Çeçenlerle üç yıl süren bir savaştan sonra 1996'da geri çekilmiş ancak 1999'da yeniden bölgeye girmişti.

XS
SM
MD
LG