Erişilebilirlik

Başkan Özür Diledi - 2004-05-06


Başkan Bush, Ürdün Kralı Abdullah’la Beyaz Saray’da yaptığı görüşme sırasında Amerikan askerlerinin Irak’taki tutuklara uyguladığı kötü muameleden dolayı özür diledi.

Bush, Kral Abdullah’la görüşmesinde kendisine olaylardan sorumlu olanların adalet önüne çıkarılacağını ve yapılanların Amerikan değerlerini temsil etmediğini söylediğini belirtti:

"Kral’a Iraklı tutuklularla ve ailelerinin yaşadığı aşağılanmadan dolayı üzgün olduğumu söyledim. Bu resimleri gören insanların Amerika’nın gerçek yapısını ve duygularını anlamamasından dolayı da aynı ölçüde üzgün olduğumu söyledim.”

Bush, kendisinin ve tüm Amerikalıların, Amerika’nın ismine gölge düşüren kötü muamele görüntülerinden iğrendiğini de sözlerine ekledi. Bush, Çarşamba günü Arap televizyon kanallarıyla yaptığı röportajda, kötü muameleyi kınamış ancak özür dilememişti.

Ürdünlülerin de görüntülerden dehşete düştüğünü söyleyen Kral Abdullah, Irak’taki kötü muamele örneğinin Amerikan değerlerini ve ahlakını yansıtmadığından emin olduğunu belirtti; "Soruşturmanın ardından bu suçları işleyenlerin adalet önüne çıkarılacağından eminim.” dedi.

Başkan Bush, bu arada kötü muameleye karışan Amerikan askerleri nedeniyle bazı Kongre üyeleri tarafından istifası istenen Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e verdiği desteği de tekrarladı. Bush, Rumsfeld’in iyi bir savunma bakanı olduğunu ifade etti.

Başkanı şunları dedi:

"Rumsfeld, iki savaş sırasında savunma bakanlığı yaptı. Kabinemin önemli bir üyesidir ve kabinemde görev yapmaya devam edecektir”.

Rumsfeld’in cezaevindeki kötü muamele iddialarının ordu tarafından soruşturulduğunu Başkan’a daha önceden bildirmesine rağmen, Bush Amerikan televizyonlarındaki görüntüler yayınlanıncaya kadar bu iddiaların gerçek boyutunu bilmiyordu.

Bush, Savunma Bakanı Rumsfeld’le önceki gün yaptığı görüşme sırasında söz konusu resimler ve yayınlanan ara raporun basında çıkmasından önce kendisinin bu konuda bilgilendirilmiş olması gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG