Erişilebilirlik

Savunma Bakanı'na İstifa Baskısı - 2004-05-06


Başkan Bush, Irak’taki tutuklulara yönelik kötü muamele skandalından dolayı sert eleştirilere uğrayan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in kabinedeki görevini sürdüreceğini açıkladı.

Bush’un bu destek gösterisinin, kötü muamele ile ilgili gelişmelerden kendisinin haberdar edilmemesinden dolayı, dün yaptıkları özel görüşmede Rumsfeld’i azarladığı yönündeki haberlerden sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri de Rumsfeld’i gelişmeler hakkında Kongre’yi bilgilendirmemekle suçladı. Rumsfeld, bugün Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’ne ifade verecek.

Bir çok Demokrat Kongre üyesi Rumsfeld’in istifasını isterken, Amerikan gazetelerinin önemli bir kısmı da savunma bakanını görevden ayrılmaya çağıran makale ve yorumlara yer verdi.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olması beklenen Senatör Kerry ise, Rumsfeld’in istifasını istememekle birlikte, Bush yönetimini olaylar karşısında yavaş ve uygunsuz davranmakla suçladı. Kerry, başkan seçilmesi durumunda, komutası altında olup bitenleri en son öğrenen kişi olmayacağını söyledi.

Kongre'deki Tartışmalar

Temsilciler Meclisi Demokrat Lideri Nancy Pelosi, Iraklı tutuklulara işkence edilmesinin Amerika’nın Ortadoğu’dak imajına büyük zarar verdiğini, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in bu nedenle istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Demokrat Kongre üyesi Pelosi, Rumsfeld’in konuyu başından beri örtbas etmeye çalıştığını söylerken, Cumhuriyetçi Senatör John McCain daha dikkatli bir dil kullandı:

"Herhalde Bakan Rumsfeld’in, başta; neden bu durumu Kongre üyelerine aktarmadığı konusu olmak üzere birçok soruyu yanıtlaması gerekecek."

Cumhuriyetçi Senatör McCain, Rumsfeld’i eleştirirken, Temsilciler Meclisi’nin bazı Cumhuriyetçi üyeleri Bakanı destekledi ve Demokratlar’ın skandalı seçim malzemesi yapmaya çalıştığın iddia etti. New York’lu Demokrat Charles Rangel ise aynı görüşte değildi:

"Amerika ve tüm dünya bizden laf değil, iş bekliyor. Eğer Rumsfeld istifa etmezse, eğer Başkan bakanı görevden uzaklaştırmazsa, bu durumda Kongre Savunma Bakanı’nı azletmek için harekete geçmeli."

Demokrat Parti’nin başkan adayı olması beklenen Senatör John Kerry ise, Savunma Bakanı Rumsfeld’in aylar önce istifa etmiş olması gerektiğini söyledi.

Başkan'ın Irak Politikasına Destek Azalıyor

Yapılan son bir kamuoyu yoklaması Başkan Bush’un Irak’ta izlediği politikayı destekleyenlerin oranının yüzde 42’ye düştüğünü ortaya koydu.

USA Today, CNN ve Gallup araştırma şirketinin yaptığı ortak kamuoyu anketinden çıkan sonuç Başkan’a bu konuda verilen desteğin en düşük düzeye indiğini gösteriyor. Siyasi gözlemci William Schneider anketin sonuçlarını şu şekilde yorumladı:

"Iraklı mahkumlara kötü davranılması Başkan Bush’un siyasi açıdan olumsuz etkiliyor. Son iki haftada Irak, terörle mücadele gibi konularda halktan aldığı destek ciddi biçimde düştü."

Son kamuoyu yoklamasına katılanların büyük bir bölümü, Irak’ta son zamanlarda yaşanan kötü gelişmelere rağmen, koalisyonun buradaki görevini tamamlamadan askerlerin geri çekilmesini istemiyor.

XS
SM
MD
LG