Erişilebilirlik

Bush İsrail'in Çekilme Planına Desteğini Yineledi - 2004-05-06


Perşembe günü Beyaz Saray’da başkan Bush’la yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Ürdün Kralı Abdullah, Amerika’nın gelecekteki Ortadoğu barış görüşmelerinin sonucu hakkında ön yargılı olmamasının kendisini cesaretlendirdiğini söyledi.

Başkan Bush, görüşmede, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze Şeridi'nden ve işgal atındaki Batı Şeria'nın bazı bölümlerinden çekilmeyi öngören planına bir kez daha güçlü destek verdi.

Filistinli liderler, geçen ay Başkan Bush’un İsrail başbakanı Ariel Şaron tarafından gündeme getirilen tek yanlı çekilme planına destek vermesine sert tepki göstermişti.

Bush, reform yanlısı Filistinliler'in öne çıkmalarının ve uluslararası arenada kabul görmüş Yol Haritası üzerinde barış için çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.

Şaron’un hazırladığı plan, İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesini ancak Batı Şeria’nın bazı bölümlerini elinde tutmasını öngörüyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te Filistinliler’in egemenliğini tanıyan karar tasarısını kabul etti.

Amerika ve İsrail’in itirazlarına rağmen tasarı dün yapılan oylamada 6’ya karşı 140 oyla kabul edildi.

Pasifik’teki dört ada devletin İsrail ve Amerika’yla birlikte red oyu kullandığı görüldü.

Bağlayıcı nitelik taşımayan Genel Kurul kararı, 1967 yılından bu yana İsrail’in kontrolündeki Filistin bölgelerini işgal altındaki topraklar olarak tanımlıyor.

XS
SM
MD
LG