Erişilebilirlik

Kennedy: 'İşkence Yaygın Olabilir' - 2004-05-05


Senato ve Temsilciler Meclisi’nin, Cumhuriyetçi partililerin çoğunlukta olduğu Silahlı Hizmetler Komisyonu, büyük tepki doğuran Irak'ta tutuklulara işkence olayını ordu yetkilileriyle gizli toplantılarda ele aldı. Gözaltına alınan Iraklılara kötü muamele edildiği iddiası, Kongre’nin soruşturma başlatması çağrılarına yol açtı. Massachusettes’li Demokrat Senatör Ted Kennedy, Senato’da ordu yetkilileriyle yapılan toplantıdan çıkarken, Iraklılara kötü muamelenin bu ülkenin diğer kesimleri ve Afganistan’da da yaygın olabileceğini söyledi.

"Bu olay, sadece tek bir hapishaneyle sınırlı kalmış gibi gözükmüyor. Olay daha yaygın. Sözkonusu tek bir hapishaneyle ve sadece Amerikan askerleriyle de sınırlı kalmadan, sözleşmeli iş yapanları da kapsayan çok geniş bir soruşturma yapmak şart."

Bazı Kongre üyeleri de Bush yönetiminin kendilerini bu tür olaylardan daha önce neden haberdar etmemesini eleştiriyor. Arizonalı Cumhuriyetçi Senatör John Mccain bu üyelerden biri:

"Saat başı, yeni bir tutukluya kötü muamele iddiası ortaya atılıyor. Ve ne yazık ki hem Kongre hem de Senato Silahlı Hizmetler komisyonuna, daha düne kadar hiçbir bilgi verilmedi."

Kara Kuvvetleri komutan Yardımcısı George Casey suçlu bulunanların derhal cezalandırılacağını söyledi:

"Bu meseleyi sonuna kadar takip edip, sorumluları adli mekanizmaları işleterek cezalandırmaya kararlıyız."

Nebraskalı cumhuriyetçi Doug Bereuter sorumluların en kısa zamanda ortaya çıkartılmasını isterken şöyle konuştu:

"Yapıldığı söylenen işler, ülkemizin ilkeleri ve geleneklerine, ordumuza o kadar ters düşüyor ki, bu insanlar Amerikalı olmayı hak etmiyor."

Kongre üyeleri ayrıca iddiaların, Amerika’nın Irak’taki çabalarını zorlaştıracağını ve Amerikan askerlerine karşı şiddeti tırmandıracağını da belirtiyor.

XS
SM
MD
LG