Erişilebilirlik

Pozitif Ayrımcılığa Red - 2004-05-05


Türkiye’nin demokratikleşme ve Avrupa Birliği yolunda “devrim” niteliği taşıyan anayasa değişikliği paketi dün yapılan ilk turda kabul edildi. Paketin birinci tur görüşmelerine damgasını vuran konu ise pozitif ayrımcılık oldu.

Pozitif ayrımcılıkla ilgili düzenlemenin Anayasaya girmesini isteyen 40’a yakın kadın örgütünün temsilcileri Meclis dinleyici localarını doldurdular. Düzenleme rededilince kadınlar Meclis’i terk etti.

CHP pozitif ayrımcılık konusunda istediği desteği alamazken, Anayasa’nın 10.maddesinin sonuna, “Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet kadınların ve erkeklerin eşitliğinin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” ifadesinin eklenmesi kabul edildi. CHP ise, maddenin sonuna, “Devlet cinsler arasında eşitliği fiilen yaşama geçirmekle yükümlüdür. Bu amaçla yapılacak düzenlemeler ve alınacak önlemler ayrımcılık ve imtiyaz sayılamaz” ifadelerinin eklenmesini istiyordu.

Bir önergeyle bu konuyu dile getiren CHP'lilerin istekleri AKP'lilerin oylarıyla rededildi. AKP'den sadece 4 milletvekilli CHP'ye destek verirken, 514 milletvekili anayasa değişiklik paketine 'evet' dedi. CHP'liler pozitif ayrımcılık ilkesi için şanslarını Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamada tekrar deneyecek.

Yasa teklifinin diğer maddeleri olan ölüm cezasının anayasadan çıkarılması, Öğretim Kurulu üyeleri arasından Genelkurmay temsilcisinin çıkartılması, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin kaldırılması, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Sayıştay denetimi getirilmesi gibi değişiklikler ise büyük bir oy çoğunluğuyla kabul edildi.

4. Türkiye İktisat Kongresi Başlıyor

Öte yandan, devletin zirvesi bugün İzmir'de başlayan ve dört gün boyunca sürecek olan 4. Türkiye İktisat Kongresi'nde buluşuyor. Yaklaşık 4 trilyon liraya mal olan ve 2000’i aşkın kişinin katılacağı kongreye, devletin zirvesinin yanı sıra OECD Genel Sekreteri Donald Johnston, IMF Başkan Vekili Anne Krueger, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Francois Bourguignon da katılacak.

Zirvenin programı Ankara’da küçük çaplı protokol krizine de neden oldu. CHP lideri Deniz Baykal’a kongrenin ikinci günü söz verilmesine CHP tepki gösterdi. Bunun üzerine Baykal’ın konuşması ilk güne alınarak kriz önlendi. Kongrede ayrıca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Bülent Arınç da konuşma yapacaklar.

XS
SM
MD
LG